Przysmak lata, hit spotkań rodzinnych. Goście stale proszą o mrożoną kawę pistacjową
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Krem pistacjowy to nie tylko doskonały dodatek do naleśników, tostów czy gofrów. Doskonale smakuje zanurzony w mocnym espresso, uzupełniony lodami oraz spienionym mlekiem. Tak powstaje jedyna w swoim rodzaju mrożona kawa pistacjowa, którą możemy bez obaw rozkoszować się w letnie dni. Raz zaserwowana gościom stanie się przebojem każdego przyjęcia ogrodowego.
Spis treści:
Mrożona kawa pistacjowa
Aromatyczny zapach kawy w połączeniu z orzechową nutą pistacji i doskonale zmrożonymi lodami dodaje energii na cały dzień. Napój kusi już samym wyglądem, który nie odbiega od napojów serwowanych w najlepszych kawiarniach przez doświadczonych baristów. Mrożoną kawę pistacjową najlepiej podawać w wysokich szklankach przeznaczonych do kawy latte, w których idealnie wyeksponujemy wszystkie smakowite warstwy.
Składniki na mrożoną kawę pistacjową
- 100 ml espresso
- 3-4 łyżki kremu pistacjowego
- 1 gałka lodów śmietankowych
- 1 gałka lodów pistacjowych
- spienione mleko
- bita śmietana
Jak zrobić w domu pyszną pistacjową kawę mrożoną?
- Porcję kremu pistacjowego dokładnie rozprowadzamy na wewnętrznych ściankach wysokiej szklanki. To właśnie ten składnik nada napojowi wyjątkowego smaku.
- W kolejnym kroku na dnie szklanki ląduje jedna gałka lodów śmietankowych oraz jedna gałka lodów pistacjowych.
- Lody dociskamy za pomocą wypukłej strony łyżki, by uformować w nich niewielki dołek, a następnie wlewamy świeżo zaparzone espresso.
- Całość dopełniamy spienionym mlekiem i szczodrze dekorujemy bitą śmietaną. Górę możemy udekorować posiekanymi pistacjami, ulubioną polewą lub kostką deserowej czekolady.
- Mrożona kawa pistacjowa smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu. Smacznego!
Sprawdź również: