Przysmak lata, hit spotkań rodzinnych. Goście stale proszą o mrożoną kawę pistacjową

Krem pistacjowy to nie tylko doskonały dodatek do naleśników, tostów czy gofrów. Doskonale smakuje zanurzony w mocnym espresso, uzupełniony lodami oraz spienionym mlekiem. Tak powstaje jedyna w swoim rodzaju mrożona kawa pistacjowa, którą możemy bez obaw rozkoszować się w letnie dni. Raz zaserwowana gościom stanie się przebojem każdego przyjęcia ogrodowego.

Połączenie kawy i kremu pistacjowego to rozkosz dla kubków smakowych
Połączenie kawy i kremu pistacjowego to rozkosz dla kubków smakowych123RF/PICSEL

Mrożona kawa pistacjowa

Aromatyczny zapach kawy w połączeniu z orzechową nutą pistacji i doskonale zmrożonymi lodami dodaje energii na cały dzień. Napój kusi już samym wyglądem, który nie odbiega od napojów serwowanych w najlepszych kawiarniach przez doświadczonych baristów. Mrożoną kawę pistacjową najlepiej podawać w wysokich szklankach przeznaczonych do kawy latte, w których idealnie wyeksponujemy wszystkie smakowite warstwy.

Składniki na mrożoną kawę pistacjową

Ważnym składnikiem w mrożonej kawie pistacjowej jest słodki krem z orzechów
Ważnym składnikiem w mrożonej kawie pistacjowej jest słodki krem z orzechów123RF/PICSEL
  • 100 ml espresso
  • 3-4 łyżki kremu pistacjowego
  • 1 gałka lodów śmietankowych
  • 1 gałka lodów pistacjowych
  • spienione mleko
  • bita śmietana

Jak zrobić w domu pyszną pistacjową kawę mrożoną?

  1. Porcję kremu pistacjowego dokładnie rozprowadzamy na wewnętrznych ściankach wysokiej szklanki. To właśnie ten składnik nada napojowi wyjątkowego smaku.
  2. W kolejnym kroku na dnie szklanki ląduje jedna gałka lodów śmietankowych oraz jedna gałka lodów pistacjowych.
  3. Lody dociskamy za pomocą wypukłej strony łyżki, by uformować w nich niewielki dołek, a następnie wlewamy świeżo zaparzone espresso.
  4. Całość dopełniamy spienionym mlekiem i szczodrze dekorujemy bitą śmietaną. Górę możemy udekorować posiekanymi pistacjami, ulubioną polewą lub kostką deserowej czekolady.
  5. Mrożona kawa pistacjowa smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu. Smacznego!
Bezglutenowe ciasto bez pieczenia - jak je zrobić?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas