Przysmak lata, hit spotkań rodzinnych. Goście stale proszą o mrożoną kawę pistacjową

Połączenie kawy i kremu pistacjowego to rozkosz dla kubków smakowych
Połączenie kawy i kremu pistacjowego to rozkosz dla kubków smakowych123RF/PICSEL

Mrożona kawa pistacjowa

Zobacz również:

    Składniki na mrożoną kawę pistacjową

    Ważnym składnikiem w mrożonej kawie pistacjowej jest słodki krem z orzechów
    Ważnym składnikiem w mrożonej kawie pistacjowej jest słodki krem z orzechów123RF/PICSEL
    • 100 ml espresso
    • 3-4 łyżki kremu pistacjowego
    • 1 gałka lodów śmietankowych
    • 1 gałka lodów pistacjowych
    • spienione mleko
    • bita śmietana

    Jak zrobić w domu pyszną pistacjową kawę mrożoną?

    1. Porcję kremu pistacjowego dokładnie rozprowadzamy na wewnętrznych ściankach wysokiej szklanki. To właśnie ten składnik nada napojowi wyjątkowego smaku.
    2. W kolejnym kroku na dnie szklanki ląduje jedna gałka lodów śmietankowych oraz jedna gałka lodów pistacjowych.
    3. Lody dociskamy za pomocą wypukłej strony łyżki, by uformować w nich niewielki dołek, a następnie wlewamy świeżo zaparzone espresso.
    4. Całość dopełniamy spienionym mlekiem i szczodrze dekorujemy bitą śmietaną. Górę możemy udekorować posiekanymi pistacjami, ulubioną polewą lub kostką deserowej czekolady.
    5. Mrożona kawa pistacjowa smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu. Smacznego!
    Bezglutenowe ciasto bez pieczenia - jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria