Letnie orzeźwienie prosto z ogrodu. Aromatyczna lemoniada różana na leniwe popołudnia

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

Lemoniada z płatków róży doskonale gasi pragnienie w upalne dni
Lemoniada z płatków róży doskonale gasi pragnienie w upalne dni123RF/PICSEL

Właściwości lemoniady różanej

Zobacz również:

    • witaminę C,
    • witaminę A,
    • witaminę K,
    • witaminę E,
    • witaminy z grupy B,
    • niacynę,
    • żelazo,
    • magnez,
    • wapń,
    • potas,
    • fosfor.

    Lemoniada różana - letnie orzeźwienie

    Jakie składniki są niezbędne, by przygotować lemoniadę różaną?
    Jakie składniki są niezbędne, by przygotować lemoniadę różaną?123RF/PICSEL
    • 1 litr wody mineralnej
    • ½ szklanki świeżych płatków róży pomarszczonej lub 4 łyżeczki suszonych
    • 3 duże cytryny
    • 2-3 łyżki miodu
    • kilka listków świeżej mięty

    Jak zrobić lemoniadę z płatków róży?

    1. Do dużego szklanego dzbanka wsypujemy płatki róży oraz delikatnie zgniecione listki mięty. Składniki zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na bok do zaparzenia.
    2. Do czystego naczynia wyciskamy sok z dwóch cytryn, upewniając się, że wyciągnęliśmy z niego wszystkie pestki. Ostatnią cytrynę kroimy w plasterki.
    3. W kolejnym kroku do soku z cytryny dolewamy porcję wody mineralnej, dodajemy 2-3 łyżki miodu, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
    4. Gdy zawartość dzbanka z miętą i płatkami róży wystygnie, dolewamy do niej  sok z cytryny, rozmieszany z wodą i miodem.
    5. Całość delikatnie mieszamy, by oba płyny się połączyły, a następnie dorzucamy plasterki cytryny. Gotowy napój możemy ponownie schłodzić w lodówce.
    6. Lemoniadę różaną najlepiej podawać w wysokich szklankach, które wcześniej napełnimy kostkami lodu. Wierzch możemy udekorować kilkoma płatkami róż i świeżą miętą. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Lemoniada imbirowaPolsatPolsat
    Przejdź na