Przysmak z orzechami
Mąkę przesiej z solą, wymieszaj z cukrem.
Składniki na 10-12 porcji:
Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru trzcinowego
- 25 dag masła
- 2 żółtka ewent. 1-2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli;
Nadzienie:
- 40 dag dojrzałych węgierek
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżka cukru trzcinowego;
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka wody lub mleka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej z solą, wymieszaj z cukrem. Schłodzone masło potnij na kawałki. Połącz z mąką i żółtkami. Zagnieć. Jeśli składniki nie łączą się, dodaj śmietanę. Ciasto podziel na trzy części, zapakuj oddzielnie i schładzaj przez 30 minut.
2. Dwiema częściami ciasta wyłóż foremkę do tarty lub inną okrągłą formę. Ponakłuwaj i piecz w 180ºC przez 10 minut. Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Miód wymieszaj z orzechami i rozsmaruj na cieście. Rozłóż owoce, posyp cukrem.
3. Trzecią część ciasta rozwałkuj między dwoma kawałkami folii spożywczej na cienki placek. Pokrój go na wąskie paski. Ułóż je na śliwkach na wzór kratki. Posmaruj jajkiem rozmąconym z wodą. Piecz ok. 30 minut w 170ºC (do zrumienienia).
Czas przygotowania: 80 minut