Przysmaki z selera naciowego
To jedno z najstarszych warzyw, wspaniale smakuje, a do tego ma liczne właściwości lecznicze. Jeżeli zastanawiasz się jak przyrządzić selera naciowego, mamy dla Ciebie kilka propozycji.
Składniki: 30 dag zielonych winogron, 2 łodygi selera naciowego, 1 awokado, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, kilka gałązek oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
Winogrona umyć, osuszyć, większe pokroić, usunąć pestki. Seler naciowy pokroić w plastry. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić, skropić 1 łyżką soku z cytryny. Do oliwy dodać pozostały sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dokładnie zmiksować. Wszystkie składniki sałatki połączyć, podawać udekorowane gałązkami oregano. Czas przygotowania 20 min. Przepis na 6 osób. Koszt jednej porcji 1 zł.
Zupa selerowo-orzechowa
- 1/2 pęczka selera naciowego,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich,
- 10 dag niebieskiego sera pleśniowego,
- 1 cebula,
- 3/4 lt wywaru drobiowego,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, seler pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać selera i chwilę podsmażyć. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar i śmietanę, cały czas mieszając. Zagotować, lekko doprawić solą i pieprzem, dodać orzechy i gotować ok. 15 min. Zupę podawać posypaną pokruszonym serem, dekorować liśćmi selera. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
Selerowe łódki
- ogórek wężowy,
- seler naciowy,
- 1 mały ser (10 dag) ser pleśniowy niebieski,
- 2 łyżki serka homogenizowanego,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- precelki,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórek rozetnij wzdłuż na pół,wydrąż środki, a łódki pokrój na kawałki ok 5-7 cm dł. Tak samo pokrój łodygi selera (tylko najszersze dolne części), lekko je wydrąż. Pokruszony ser pleśniowy utrzyj ze śmietaną i twarożkiem homogenizowanym. Dopraw solą i pieprzem. Masą napełniaj łódki selerowe i ogórkowe. Na każdej ułóż precelek.
Sałatka selerowo-rzodkiewkowa
- 1 seler naciowy,
- 2 pęczki rzodkiewki,
- 2 łyżki ziarna sezamowego,
sos (składniki połączyć):
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki octu winnego,
- 0,5 szklanki oleju
Przygotowanie:
Seler naciowy umyć, usunąć włókna, rzodkiewki umyć, pokroić w plastry, połączyć z selerem i posypać ziarnem sezamowym uprażonym na suchej patelni. Polać sosem.
Czas przygotowania: 25 minut