Pstrąg pieczony z cytryną
Smaczny i aromatyczny!
Sposób przygotowania
1. Rybę wyjmij z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Opłucz ją w zimnej wodzie i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
2. Na półce do pieczenia ułóż folię, a na niej arkusz papieru do pieczenia. Natłuść oliwą papier i ułóż na nim rybę.
3. Pokrój w plastry dymki, cytrynę i limonkę. Ułóż je we wnętrzu ryby. Dodaj łodyżki kolendry (listki zachowaj do dekoracji) oraz ziarna pieprzu. Przykryj rybę papierem, a potem folią, zaginając dokładnie jej brzegi, tak aby powstała paczuszka.
4. Piecz rybę 30 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw ją jeszcze na 15 minut. 5 Składniki dressingu zmiksuj na gładko. Część kolendry posiekaj i dodaj do sosu. 6 Przełóż rybę na półmisek, posyp resztą kolendry. Podawaj z dressingiem i gotowanymi ziemniakami.