Reklama

Reklama

Pstrąg pieczony z cytryną

Smaczny i aromatyczny!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • pstrąg w całości (ok. 1 kg)
  • oliwa
  • 3 dymki
  • cytryna i limonka
  • mały pęczek kolendry
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki białego wina

Składniki - dressing

  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 zielone papryczki chilli, bez pestek, posiekane
  • sok i skórka starta z limonki
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki oliwy

Sposób przygotowania

1. Rybę wyjmij z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Opłucz ją w zimnej wodzie i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 

2. Na półce do pieczenia ułóż folię, a na niej arkusz papieru do pieczenia. Natłuść oliwą papier i ułóż na nim rybę. 

3. Pokrój w plastry dymki, cytrynę i limonkę. Ułóż je we wnętrzu ryby. Dodaj łodyżki kolendry (listki zachowaj do dekoracji) oraz ziarna pieprzu. Przykryj rybę papierem, a potem folią, zaginając dokładnie jej brzegi, tak aby powstała paczuszka. 

4. Piecz rybę 30 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw ją jeszcze na 15 minut. 5 Składniki dressingu zmiksuj na gładko. Część kolendry posiekaj i dodaj do sosu. 6 Przełóż rybę na półmisek, posyp resztą kolendry. Podawaj z dressingiem i gotowanymi ziemniakami.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje