Pstrąg pieczony z cytryną
Smaczny i aromatyczny!

Składniki
- pstrąg w całości (ok. 1 kg)
- oliwa
- 3 dymki
- cytryna i limonka
- mały pęczek kolendry
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki białego wina
- dressing
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- 2 zielone papryczki chilli, bez pestek, posiekane
- sok i skórka starta z limonki
- łyżka sosu rybnego
- łyżeczka brązowego cukru
- 1/4 szklanki oliwy
Sposób przygotowania
1. Rybę wyjmij z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Opłucz ją w zimnej wodzie i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 2. Na półce do pieczenia ułóż folię, a na niej arkusz papieru do pieczenia. Natłuść oliwą papier i ułóż na nim rybę. 3. Pokrój w plastry dymki, cytrynę i limonkę. Ułóż je we wnętrzu ryby. Dodaj łodyżki kolendry (listki zachowaj do dekoracji) oraz ziarna pieprzu. Przykryj rybę papierem, a potem folią, zaginając dokładnie jej brzegi, tak aby powstała paczuszka. 4. Piecz rybę 30 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw ją jeszcze na 15 minut. 5 Składniki dressingu zmiksuj na gładko. Część kolendry posiekaj i dodaj do sosu. 6 Przełóż rybę na półmisek, posyp resztą kolendry. Podawaj z dressingiem i gotowanymi ziemniakami.