​Pstrąg w boczku pieczony w folii

Pstrąg to doskonała ryba, która urozmaici nasz jadłospis.

Pstrąg z grilla
Pstrąg z grilla123RF/PICSEL

Składniki na dwie porcje

2 małe pstrągi (po ok. 35 dag), sól, 4 plastry boczku wędzonego, 4 plasterki cytryny, sok wyciśnięty z jednej cytryny, świeżo mielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki świeżej siekanej lub suszonej bazylii, 2 łyżki miękkiego masła, ząbek czosnku, oliwa, kilka listków natki pietruszki, ćwiartki cytryny do dekoracji.

Przygotowanie

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Następnie utrzyj miękkie masło z czosnkiem. Pstrągi spraw, umyj i osusz. Natrzyj je całe (wewnątrz i z zewnątrz) solą, posiekaną świeżą lub suszoną bazylią oraz pieprzem. Do środka każdej ryby włóż po łyżce masła czosnkowego, 2 plasterki cytryny i kilka listków natki. Pstrągi owiń boczkiem, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową (matową stroną do góry) i odstaw do lodówki na godzinę. 

Ryby połóż na grillu lub włóż do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz ok. 20 min (5 min przed końcem pieczenia odwiń folię, aby boczek się zrumienił). Pieczoną rybę ułóż na półmisku, udekoruj ćwiartkami cytryny. Rybę w boczku podawaj z ryżem, sosem czosnkowo-śmietanowym, świeżymi pomidorami, posyp ją też ulubioną zieleniną, np. koperkiem.

Curry z dorszemInteria Kulinaria
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas