Ptysie na dobre i na złe
Na podwieczorek.

Składniki na 25 sztuk:
- 6 łyżek masła, - szklanka mąki, - szklanka wody, - 2 łyżki kakao, - 4 jajka, - sól, - 250 g śmietany kremówki,- 1/2 szklanki cukru, - torebka "Śmietan-fiksu".
Przyrządzanie:
W rondelku zagotować wodę z masłem. Wsypać do niego od razu całą mąkę wymieszaną z kakao oraz szczyptą soli. Łyżką szybko utrzeć gładkie, lśniące ciasto, odstające od dna oraz ścianek naczynia. Ciasto zdjąć z ognia, odczekać minutę i wrzucać do niego kolejno jajka, energicznie mieszając albo miksując. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozgrzać piekarnik do temp. 230 st. C. Szprycą lub łyżką nakładać na papier kulki ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Między kulkami musi być zachowana odległość ok. 5 cm. Blachę z ptysiami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec je ok. 25 minut. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Po wyjęciu ciastek przestudzić je, przekrawać bardzo ostrym nożem i napełniać bitą śmietaną (śmietaną ubitą z cukrem i "Śmietan-fiksem"). Natychmiast podawać. Porcja - 240 kcal Czas przygotowania: 70 minut