Pulki ze śledziami
Smakują wyśmienicie!

Składniki
- 50 dag solonych filetów śledziowych
- 2 jabłka o kwaskowym smaku
- 400 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
- 60 dag ziemniaków
- 15 dag masła
- ew. sól, biały pieprz, koperek
- Dodatkowo: drobno statrta rzodkiewka oraz ogórek do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Filety śledziowe mocz 3–4 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę w tym czasie. Potem wyjmij je i dobrze osusz.2. Ziemniaki starannie wyszoruj albo obierz cienko ze skórki. Ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie.3. Jabłka umyj, oczyść z pestek, miąższ wraz ze skórką grubo zetrzyj (by nie ściemniał, możesz go skropić sokiem z cytryny). Starte jabłka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku.4. Ziemniaki odcedź, ułóż na talerzach i obłóż kawałeczkami masła. Obok połóż filety śledziowe. Polej całość sosem z jabłek i śmietany. Przed podaniem danie udekoruj gałązkami koperku oraz startą rzodkiewką i ogórkiem