Reklama

Reklama

Pulki ze śledziami

Smakują wyśmienicie!

Składniki

  • 50 dag solonych filetów śledziowych
  • 2 jabłka o kwaskowym smaku
  • 400 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 60 dag ziemniaków
  • 15 dag masła
  • ew. sól, biały pieprz, koperek
  • Dodatkowo: drobno statrta rzodkiewka oraz ogórek do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Filety śledziowe mocz 3–4 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę w tym czasie. Potem wyjmij je i dobrze osusz.
2. Ziemniaki starannie wyszoruj albo obierz cienko ze skórki. Ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie.
3. Jabłka umyj, oczyść z pestek, miąższ wraz ze skórką grubo zetrzyj (by nie ściemniał, możesz go skropić sokiem z cytryny). Starte jabłka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku.
4. Ziemniaki odcedź, ułóż na talerzach i obłóż kawałeczkami masła. Obok połóż filety śledziowe. Polej całość sosem z jabłek i śmietany. Przed podaniem danie udekoruj gałązkami koperku oraz startą rzodkiewką i ogórkiem

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje