​Pulpety z drobiu z warzywami

Klasycznie doskonałe.

Pulpety drobiowe
Pulpety drobiowe123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego, najlepiej z indyka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • litr bulionu drobiowego
  • średniej wielkości cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Marchewkę obierz, następnie wrzuć ją do gorącego bulionu i ugotuj. Wyjmij, po czym całkowicie przestudź. Chłodną pokrój w dość drobną kosteczkę. 

2. Obierz cebulę, a następnie bardzo drobno ją posiekaj. Umyj, osusz i posiekaj połowę natki pietruszki. 

3. Do mielonego mięsa drobiowego wbij jajko, dodaj bułkę tartą, pokrojoną marchewkę oraz posiekaną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Masę mięsną przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj 3-4 łyżki zimnej wody i wyrób wszystko na jednolitą masę.

4. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej małe pulpety. Wrzucaj je następnie ostrożnie do gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. 

5. Ugotowane pulpety wyjmij następnie z wywaru łyżką cedzakową. Podawaj je udekorowane świeżą natką. Jako dodatek serwuj pikantne sosy oraz ryż lub makaron.

6. Pulpeciki dobrze sprawdzą się nie tylko na ciepło, ale także jako przekąska na zimno - np. na imprezie. Będą wspaniale smakowały podane z gęstymi, ostrymi dipami i sałatkami.

Przygotowanie: 30 min

Porcja: 350 kilokalorii

Przepis na tradycyjny żurekInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas