Za taką pomidorówką tęsknimy. Kucharka zdradza przepis na klasyk jak z przedszkola

Natalia Jabłońska

Oprac.: Natalia Jabłońska

Pani Joanna Trafiałek zdradziła przepis na pomidorową jak w przedszkolu
Pani Joanna Trafiałek zdradziła przepis na pomidorową jak w przedszkoluCanvaProInstagram

Kucharka zdradza przepis na tradycyjną pomidorową

Zobacz również:

Pomidorówka jak za dawnych lat - przepis

Garnek wypełniony gotującą się zupą pomidorową, w której znajduje się metalowa chochla. Na powierzchni zupy widać delikatne ślady śmietany lub jajka.
Proces przygotowania klasycznej pomidorowej nie jest skomplikowany123rf.com123RF/PICSEL

Składniki

Na 10 litrów

  • 400 g marchwi (lub więcej)
  • 200 g selera,
  • 200 g pora,
  • 200 g pietruszki
  • 330 g ryżu
  • 950 ml koncentratu pomidorowego
  • 3/4 śmietany 18%
  • przyprawy: pieprz sól, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka.
1 godz. 0 min
> 6
  • Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać do wody.
  • Ugotować pokrojone na cząstki warzywa w wodzie, wyjąć i zblendować.
  • Do wywaru dodać ryż.
  • Gdy się ugotuje, dodać zblendowane warzywa, koncentrat pomidorowy, przyprawy, zahartowaną śmietanę.
Zupa z kawałkami tofu, marchewką, zieloną cebulką, sezamem oraz kawałkami mięsa podana w drewnianej misce.
KuchniaCanva ProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": Rosół na jagnięciniePolsat
Instagram
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?