Puree ziemniaczane na 9 sposobów
Ziemniaki nie muszą być jedynie oklepanym dodatkiem do drugiego dania, ale prawdziwym arcydziełem stuki kulinarnej.
Puree ziemniaczane z fetą i oliwkami
Składniki na 4 porcje:
- 800 g ziemniaków
- sól
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 200 g sera feta
- 250 ml mleka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Oliwki posiekać, ser pokruszyć. Mleko podgrzać. Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę z oliwek, ser, mleko i oliwki, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Można dekorować oliwkami i fetą.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal
Puree ziemniaczane z buraczkami i jabłkiem
Składniki na 4 porcje:
- 400 g buraków
- 500 g ziemniaków
- sól
- 1 jabłko
- 150 ml mleka
- 50 g masła
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Buraki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Warzywa gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Jabłko obrać, odrzucić gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę, dodać do buraków i ziemniaków, 5 minut przed końcem gotowania. Mleko podgrzać. Warzywa odcedzić (można odłożyć trochę do dekoracji) i przecisnąć przez praskę. Dodać masło i mleko, dobrze wymieszać, doprawić solą i gałka muszkatołową
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal
Puree ziemniaczano-dyniowe
Składniki na 4 porcje:
- 400 g dyni
- 500 g ziemniaków
- sól
- 50 g parmezanu
- 4 gałązki szałwii
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- tarta gałka muszkatołowa Przygotowanie:
Miąższ dyni pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Po 10 minutach dodać dynię. Parmezan utrzeć. Listki szałwii posiekać i podsmażyć lekko na maśle. Mleko podgrzać. Warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mleko, ser, masło szałwiowe i wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1090 kJ/260 kcal
Puree ziemniaczane po francusku
Składniki na 4 porcje:
- 800 g ziemniaków
- sól
- 5 gałązek estragonu
- 250 ml mleka
- 150 g creme fraiche
- 3 łyżki gruboziarnsitej musztardy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Listki estragonu posiekać. Mleko podgrzać. Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mleko, creme fraiche, musztardę i estragon, wymieszać, ewentualnie doprawić solą.
Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal
Puree ziemniaczane z wasabi
Składniki na 4 porcje:
- 800 g ziemniaków
- sól
- 1 papryczka chili
- 50 g masła
- tubka (45 g) pasty wasabi
- 250 ml mleka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Masło roztopić w rondelku, dodac pokrojone w krazki chili i pastę wasabi. Mleko podgrzać. Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mało i mleko, ewentualnie doprawić solą.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal
Puree ziemniaczane po włosku
Składniki na 4 porcje:
- 800 g ziemniaków
- sól
- 100 g ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g orzeszków piniowych
- 150 ml mleka
- 100 g sera ricotta
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Pomidory obrać, miąższ pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać, najpierw przesmażyć orzeszki piniowe (po 4 minutach wyjąc i posiekać) minuty), a następnie kostki pomidora (2-4 minuty). Mleko podgrzać. Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mleko, ser, pomidory i orzeszki piniowe. Doprawić solą.
Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1210 kJ/289 kcal
Puree ziemniaczano-paprykowe
Składniki na 4 porcje:
- 600 g ziemniaków
- sól
- 1 czerwona papryka
- 5 gałązek tymianku
- 80-100 ml mleka
- pół słoika (370 ml ) aiwaru Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Paprykę pokroić w kostkę i dodać po 10 minutach, listki tymianku posiekać. Mleko podgrzać. Warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mleko, tymianek i aiwar
Doprawić solą.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 570 kJ/136 kcal
Puree ziemniaczano-groszkowe
Składniki na 4 porcje:
- 500 g ziemniaków
- sól
- 1 cytryna
- 4 gałązki mięty
- 300 g mrożonego groszku
- 250 ml mleka
- 50 g masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodać groszek. Mleko podgrzać warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodac mleko, masło, skórke z cytryny i mietę. Doprawić solą i sokiem z cytryny
Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal
Puree ziemniaczane orientalne
Składniki na 4 porcje:
- 500 g ziemniaków
- 400 g marchewki
- sól
- 150 ml mleka
- 4 łyżki pasty sezamowej
- 100 ml soku pomarańczowego
- mielony kumin
- sezam do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Podgrzać mleko. Warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i przyprawy, wymieszać. Posypać sezamem.
Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal