Reklama

Reklama

Puree ziemniaczane na 9 sposobów

Ziemniaki nie muszą być jedynie oklepanym dodatkiem do drugiego dania, ale prawdziwym arcydziełem stuki kulinarnej.

Puree ziemniaczane z fetą i oliwkami

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 200 g sera feta
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Oliwki posiekać, ser pokruszyć. Mleko podgrzać. Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę z oliwek, ser, mleko i oliwki, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Można dekorować oliwkami i fetą.

Reklama

 Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal

 

Puree ziemniaczane z buraczkami i jabłkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g buraków
  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • 1 jabłko
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • gałka muszkatołowa
 

 Przygotowanie:

Buraki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Warzywa gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Jabłko obrać, odrzucić gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę, dodać do buraków i ziemniaków, 5 minut przed końcem gotowania. Mleko podgrzać. Warzywa odcedzić (można odłożyć trochę do dekoracji) i przecisnąć przez praskę. Dodać masło i mleko, dobrze wymieszać, doprawić solą i gałka muszkatołową

 Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal

 

Puree ziemniaczano-dyniowe

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g dyni
  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • 50 g parmezanu
  • 4 gałązki szałwii
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • tarta gałka muszkatołowa
 Przygotowanie:

Miąższ dyni pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Po 10 minutach dodać dynię. Parmezan utrzeć. Listki szałwii posiekać i podsmażyć lekko na maśle. Mleko podgrzać. Warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mleko, ser, masło szałwiowe i wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1090 kJ/260 kcal

 

 

Puree ziemniaczane po francusku

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 5 gałązek estragonu
  • 250 ml mleka
  • 150 g creme fraiche
  • 3 łyżki gruboziarnsitej musztardy

 Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Listki estragonu posiekać. Mleko podgrzać. Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mleko, creme fraiche, musztardę i estragon, wymieszać, ewentualnie doprawić solą.

Doprawić solą i pieprzem.

Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal


 

Puree ziemniaczane z wasabi

 Składniki na 4 porcje:

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 1 papryczka chili
  • 50 g masła
  • tubka (45 g) pasty wasabi
  • 250 ml mleka

 Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Masło roztopić w rondelku, dodac pokrojone w krazki chili i pastę wasabi. Mleko podgrzać. Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę.  Dodać mało i mleko, ewentualnie doprawić solą.

 Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal

 

 

Puree ziemniaczane po włosku

Składniki na 4 porcje: 

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 100 g ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 150 ml mleka
  • 100 g sera ricotta
 

 Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Pomidory obrać, miąższ pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać, najpierw przesmażyć orzeszki piniowe (po 4 minutach wyjąc i posiekać) minuty), a następnie kostki pomidora (2-4 minuty). Mleko podgrzać. Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mleko, ser, pomidory i orzeszki piniowe. Doprawić solą.

Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1210 kJ/289 kcal

 

 Puree ziemniaczano-paprykowe

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g ziemniaków
  • sól
  • 1 czerwona papryka
  • 5 gałązek tymianku
  • 80-100 ml mleka
  • pół słoika (370 ml ) aiwaru
  Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Paprykę pokroić w kostkę i dodać po 10 minutach, listki tymianku posiekać. Mleko podgrzać.  Warzywa  odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mleko, tymianek i aiwar

Doprawić solą.

 Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 570 kJ/136 kcal

 

 

Puree ziemniaczano-groszkowe

  Składniki na 4 porcje:

  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki mięty
  • 300 g mrożonego groszku
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
 

 Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodać groszek. Mleko podgrzać warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodac mleko, masło, skórke z cytryny i mietę. Doprawić solą i sokiem z cytryny

Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal

 

Puree ziemniaczane orientalne

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g marchewki
  • sól
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki pasty sezamowej
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • mielony kumin
  • sezam do dekoracji

 Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20 minut. Podgrzać mleko.  Warzywa odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i przyprawy, wymieszać. Posypać sezamem.

Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal

 

 

 

 

 

 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje