Puree ziemniaczane na 9 sposobów

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Puree ziemniaczane z fetą i oliwkami

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 200 g sera feta
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
 
 123RF/PICSEL

Puree ziemniaczane z buraczkami i jabłkiem

  • 400 g buraków
  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • 1 jabłko
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • gałka muszkatołowa
 
 123RF/PICSEL

Puree ziemniaczano-dyniowe

  • 400 g dyni
  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • 50 g parmezanu
  • 4 gałązki szałwii
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • tarta gałka muszkatołowa
 
 123RF/PICSEL

Puree ziemniaczane po francusku

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 5 gałązek estragonu
  • 250 ml mleka
  • 150 g creme fraiche
  • 3 łyżki gruboziarnsitej musztardy
 
 123RF/PICSEL

Puree ziemniaczane z wasabi

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 1 papryczka chili
  • 50 g masła
  • tubka (45 g) pasty wasabi
  • 250 ml mleka
 
 123RF/PICSEL

Puree ziemniaczane po włosku

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 100 g ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 150 ml mleka
  • 100 g sera ricotta
 
 123RF/PICSEL

 Puree ziemniaczano-paprykowe

  • 600 g ziemniaków
  • sól
  • 1 czerwona papryka
  • 5 gałązek tymianku
  • 80-100 ml mleka
  • pół słoika (370 ml ) aiwaru
 
 123RF/PICSEL

Puree ziemniaczano-groszkowe

  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki mięty
  • 300 g mrożonego groszku
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
 
 123RF/PICSEL

Puree ziemniaczane orientalne

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g marchewki
  • sól
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki pasty sezamowej
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • mielony kumin
  • sezam do dekoracji
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?