Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką. Przepis z programu "Ewa Gotuje"
Ciasto drożdżowe z kruszonką i migdałami to świetny sposób na rodzinny deser. Ewa Wachowicz zdradza, jak stworzyć wyjątkowy wypiek z prostych składników. Zainspiruj się tym połączeniem subtelnych smaków.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Ciasto drożdżowe. Potrzebne składniki
- ½ kg mąki
- 50 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Kruszonka:
- ½ szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 50 g masła
Nadzienie:
- domowa konfitura
- migdały
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania

Sposób przygtowania ciasta drożdżowego z kruszonką
- Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić.
- Wlać ½ szklanki ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut.
- Do reszty mleka dodać masło.
- Do mąki z zaczynem wybić jajko, wlać mleko z masłem.
- Uperfumować cukrem waniliowym. Wyrobić.
- Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski i od dłoni przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Zrobić kruszonkę. Do mąki dodać cukier i cynamon.
- Dorzucić miękkie masło i wyrobić rękoma.
- Wstawić do lodówki.
- Migdały posiekać.
- Deskę posypać mąką.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - powstaną 2 drożdżówki.
- Rozwałkować na kształt prostokąta.
- Posmarować konfiturą (brzegi zostawić czyste i posmarować roztrzepanym jajkiem).
- Posypać migdałami. Zwinąć jak roladę, końcówki skleić.
- Przełożyć do keksówki. Posmarować jajkiem. Posypać kruszonką.
- Dokładnie tak samo zrobić drugie ciasto.
- Wstawić do zimnego piekarnika.
- Ustawić temperaturę na 170 st. C i piec przez 40-45 minut.
Wystudzić i podawać z zimnym mlekiem.
Polecamy również:
