„Ewa gotuje”: Ciasto drożdżowe z konfiturą i kruszonkąPolsat

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką. Przepis z programu "Ewa Gotuje"

Ciasto drożdżowe z kruszonką i migdałami to świetny sposób na rodzinny deser. Ewa Wachowicz zdradza, jak stworzyć wyjątkowy wypiek z prostych składników. Zainspiruj się tym połączeniem subtelnych smaków.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Ciasto drożdżowe. Potrzebne składniki

  • ½ kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Kruszonka:
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła

Nadzienie: 

  • domowa konfitura
  • migdały

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe© Panthermedia

Sposób przygtowania ciasta drożdżowego z kruszonką

  1. Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić. 
  2. Wlać ½ szklanki ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut. 
  3. Do reszty mleka dodać masło. 
  4. Do mąki z zaczynem wybić jajko, wlać mleko z masłem. 
  5. Uperfumować cukrem waniliowym. Wyrobić. 
  6. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski i od dłoni przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. 
  7. Zrobić kruszonkę. Do mąki dodać cukier i cynamon. 
  8. Dorzucić miękkie masło i wyrobić rękoma. 
  9. Wstawić do lodówki. 
  10. Migdały posiekać. 
  11. Deskę posypać mąką. 
  12. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - powstaną 2 drożdżówki. 
  13. Rozwałkować na kształt prostokąta. 
  14. Posmarować konfiturą (brzegi zostawić czyste i posmarować roztrzepanym jajkiem). 
  15. Posypać migdałami. Zwinąć jak roladę, końcówki skleić. 
  16. Przełożyć do keksówki. Posmarować jajkiem. Posypać kruszonką. 
  17. Dokładnie tak samo zrobić drugie ciasto. 
  18. Wstawić do zimnego piekarnika. 
  19. Ustawić temperaturę na 170 st. C i piec przez 40-45 minut. 

Wystudzić i podawać z zimnym mlekiem.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe