Puszyste pancakes rozpływają się w ustach. Tak przyrządza je Anna Starmach
Oprac.: Joanna Leśniak
Przepis na puszyste pancakes powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdego wielbiciela śniadań na słodko i niebanalnych podwieczorków. Choć receptura nie należy do skomplikowanych, warto trzymać się kilku zasad, by placuszki zawsze wyszły idealne. Sprawdź, jak pancakes robi Anna Starmach, a już zawsze będziesz przyrządzać je według jej pomysłu.
Spis treści:
Pancakes czy pankejki?
Rumiane placuszki kojarzą się wielu osobom z kuchnią amerykańską. Pancakes polane obficie syropem klonowym to popkulturowy znak kuchni Stanów Zjednoczonych, który furorę robi także w naszym kraju. Dlatego też nietrudno jest znaleźć przepisy na puszyste pankejki — z nazwą zapisywaną tak, jak słyszymy.
Obie formy są dopuszczalne, w końcu łączą to samo danie. Mimo że nie jest trudne w przygotowaniu, zdarzyło ci się zrobić płaskie i mączyste placki, którym daleko było w smaku do twoich wyobrażeń? Skorzystaj z pomysłu Anny Starmach na pancakes, a kuchenne rozczarowanie nie będzie już twoim problemem.
Sprawdź: Lekkie tiramisu z borówkami
Lista potrzebnych składników
Składniki na pancakes przypominają produkty potrzebne do zrobienia naleśników. Bez trudu znajdziesz je w większości sklepów spożywczych. Staną się więc idealną propozycją, gdy nagle najdzie cię ochota na słodkie co nieco.
Lista zakupów:
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- 50 g roztopionego masła,
- 250 ml maślanki,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Jak zrobić pankejki? Przepis krok po kroku
Anna Starmach podkreśla, że pancakes doskonale sprawdzą się w charakterze śniadania. Jesteśmy przekonani, że wyciągną z łóżek nawet najbardziej upartych śpiochów. Wszystkie produkty już gotowe? Czas przejść do manewrów w kuchni.
- Składniki ciasta umieść w dużej misce.
- Wymieszaj je przy pomocy miksera lub rózgi.
- Używając niewielkiej chochli, nabieraj porcje ciasta i smaż je na rozgrzanej patelni teflonowej. Powinny być rumiane i apetyczne. Samo smażenie nie zajmuje dużo czasu - minuta z każdej strony powinna wystarczyć.
Serwuj na ciepło z ulubionymi składnikami. Anna Starmach poleca połączenie sezonowych owoców i syropu klonowego.
Z czym podawać pancakes?
Wszelkie owoce jagodowe świetnie sprawdzają się jako zwieńczenie dania. Borówki amerykańskie, jeżyny, truskawki i maliny dodają potrawie uroku i smakują wyśmienicie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać pankejki z bananami, masłem orzechowym albo czekoladowymi wiórkami. Pasować będą także pokrojone w cienkie plasterki jabłka oprószone cynamonem. Eksperymentuj do woli. Smacznego!
Polecamy: