Pyszne czekoladowe ciasto. Sekretem przepisu jest jeden składnik
Oprac.: Łukasz Piątek
Sierpień to najlepszy czas na jedzenie cukinii, ponieważ właśnie w tym miesiącu warzywo jest najbardziej dojrzałe, a zatem najsmaczniejsze. I choć cukinia zazwyczaj dodawana jest do dań wytrawnych, to jednak można spożywać ją w formie deseru. Przedstawiamy świetny przepis na ciasto czekoladowe z cukinią.
Połączenie cukinii z czekoladą na pierwszy rzut oka może wydawać się kontrowersyjnym pomysłem, ale okazuje się, że korzystając ze sprawdzonego przepisu, możemy upiec niesamowicie smaczne ciasto.
Za sprawą dodatku w postaci cukinii ciasto nie jest suche i ma przyjemną strukturę.
Ciasto czekoladowe z cukinii - przepis
Składniki:
- półtorej średniej wielkości cukinii,
- 400 g mąki,
- jedna szklanka cukru,
- jedna płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
- trzy łyżki kakao,
- jedna łyżka kawy rozpuszczalnej,
- jedna łyżeczka cynamonu,
- trzy jajka.
Składniki na polewę:
- 170 g masła,
- 100 g czekolady,
- 60 ml śmietanki kremówki.
Czekoladowe ciasto z cukinii - wykonanie
Cukinię kroimy na pół i usuwamy z niej gniazda niesienne. Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce o małych oczkach i następnie dokładnie odciskamy, aby pozbyć się z niej soku.
W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, kakao, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i kawę. Do drugiego naczynia wbijamy jajka i ucieramy je z cukrem, by powstała jednolita, puszysta masa. Dodajemy do niej wymieszane wcześniej suche składniki i masło, a następnie dokładnie ucieramy.
Czytaj także: Cukinia - dlaczego warto zjadać ją na surowo?
Do naczynia z utartą masą aplikujemy startą i odsączoną cukinię i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy do pieczenia, wcześniej wykładając ją papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, do środka wkładamy formę z masą i pieczemy przez godzinę.
Aby przygotować polewę, czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do naczynia i zalewamy śmietanką. Na minimalnym ogniu całość podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewę nanosimy na całkowicie wystudzone ciasto.
Przeczytaj też: Mus śliwkowy do słoików. Przepis Ewy Wachowicz to hit