Puszyste placuszki
Smakowite danie, które znajdzie fanów nie tylko wśród dzieci. Delikatne i puszyste placuszki z owocami to świetny pomysł na śniadanie lub słodki deser.
Sposób przygotowania:
1. Jedno jajko wbij do miski. Roztrzep widelcem. Wsyp przesianą mąkę. Wlej naturalną maślankę (jeśli chcesz, połowę maślanki możesz zastąpić gazowaną wodą mineralną lub kefirem). Dodaj szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.
2. Przygotowane w ten sposób składniki utrzyj starannie za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty. Gładkie ciasto odstaw na około 30 minut, aby lekko zgęstniało. Idealne ciasto na racuchy powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. W międzyczasie przygotuj owoce do placków. Przebierz, opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do osączenia świeże owoce (np. borówki amerykańskie, truskawki, jagody lub maliny). W razie potrzeby, owoce pozbaw szypułek i pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp je w miseczce 1-2 łyżkami cukru. Odstaw, aby puściły sok. Możesz też wykorzystać do placuszków owoce mrożone (musisz je wcześniej rozmrozić) lub wyjęte z kompotu i osączone.
4. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Nakładaj niewielkie porcje ciasta (ok. 2 łyżki), formując okrągłe placuszki. Smaż 2-3 minuty. Przełóż na drugą stronę i dosmażaj na złoty kolor. Podawaj razem z owocami i syropem, który puściły.