Puszyste ptysie z kremem budyniowym. Słodkie uzupełnienie tłustego czwartku

Ptysie to słodka przekąska, którą zajadamy się nie tylko w tłusty czwartek
Ptysie to słodka przekąska, którą zajadamy się nie tylko w tłusty czwartek123RF/PICSEL

Domowe ptysie - składniki na ciasto

Zobacz również:

    • 1 szklanka wody
    • 100 g masła
    • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
    • 5 dużych jajek
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Krem budyniowy

    Ptysie z kremem budyniowym zachwycą łasuchów
    Ptysie z kremem budyniowym zachwycą łasuchów123RF/PICSEL
    • 200 g masła
    • 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
    • 2 szklanki mleka (ok.500 ml)
    • 3-4 łyżki cukru białego
    1. Wyciągnij masło z lodówki, a następnie pokrój je w niewielką kostkę i pozostaw na ok. 2 godziny do osiągnięcia temperatury pokojowej. Ważne, by było miękkie, ale nie rozpływało się.
    2. Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka oraz wsyp cukier. Do pozostałej płowy szklanki mleka wsyp budynie z torebki i dokładnie wymieszaj.
    3. Zmniejsz ogień pod wrzącym mlekiem z cukrem, a następnie wlej do niego dobrze rozmieszany proszek budyniowy.
    4. Mieszaj budyń energicznie, aż do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Odstaw z palnika, przykryj kawałkiem folii i pozostaw do ostygnięcia.
    5. W kolejnym kroku wrzuć pokrojone w kostkę masło do wysokiej miski i zacznij ubijać je mikserem na najwyższych obrotach. Rób tak aż do momentu uzyskania puszystej i bardzo jasnej masy.
    6. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń, miksując krótko po każdej porcji. Gotowy krem budyniowy włóż do lodówki na 2 godziny, by uzyskał ostateczną i bardziej zwartą konsystencję.

    Domowe ptysie - przepis

    1. Do garnka wrzucamy masło i zalewamy je wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się mieszanki stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, pamiętając o intensywnym mieszaniu.
    2. Gorącą masę przekładamy do misy miksera i zaczynamy ją ucierać do momentu, aż przestygnie. W kolejnym kroku wlewamy do masy po jednym jajku i dalej miksujemy. Następne jajko dodajemy dopiero w momencie całkowitego wmieszania poprzedniego w ciasto.
    3. Dużą blaszkę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia i smarujemy cieniutką warstwą oleju. Ciasto ptysiowe przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy porcje o średnicy ok. 4 cm. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu między ptysiami, ponieważ podczas pieczenia mocno wyrastają.
    4. Formę wypełnioną ptysiami umieszczamy na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 25-30 minut.  Pamiętajmy, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ ciastka opadną.
    5. Po upieczeniu wykładamy ptysie na kratkę do wystudzenia, a następnie przekrawamy w poprzek na pół i napełniamy spód przygotowanym kremem budyniowym. Teraz wystarczy już delikatnie przykryć masę górą ptysia i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
    Tanie i zdrowe ciasteczka dwuskładnikoweInteria KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?