Reklama

Puszyste serniki z chrupiącymi dodatkami

Są wyjątkowo smaczne!

Waniliowy ze słonym karmelem i popcornem

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • po 1 szkl. mąki i cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 dag ricotty
  • po 1 szkl. jogurtu i kremówki
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
  • rdzeń z 1 laski wanilii
  • 20 dag cukierków toffi
  • 10 dag gotowego popcornu
  • morska sól
  • bezowe markizy

Sposób przygotowania

1. Formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru. Domieszaj żółtka, mąkę i proszek. 

2. Biszkopt przełóż do formy. Piecz 35 minut w temp. 180 st. Ciasto wystudź, rozetnij. Żelatynę rozpuść w 1/2 szkl. wrzątku, przestudź. 

3. Kremówkę ubij z resztą cukru. Serek połącz z jogurtem, rdzeniem wanilii, śmietaną i żelatyną. Blaty przełóż kremem. Chłodź 4 godz. 

4. Cukierki posiekaj i stop. Sernik oblej 2/3 polewy. Posyp odrobiną soli i popcornem. Oblej go resztą polewy. Udekoruj markizami.

Reklama


Wiedeński z migdałami

Czas przyrządzenia: 25 min + pieczenie
Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1/2 kostki masła
  • 8 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • szczypta soli
  • 1 cytryna
  • 3–4 łyżki likieru migdałowego (ew. olejku migdałowego)
  • 3 jabłka
  • po 15 dag płatków migdałowych i migdałów
  • trochę tłuszczu do formy

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z solą, cukrem i likierem. Połącz je z masłem, twarogiem oraz kaszą. Wymieszaj.

2. Cytrynę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Skórkę dodaj do masy. Domieszaj białka ubite na pianę. Formę (śr. 26 cm) natłuść.

3. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny, by jabłka nie ściemniały.

4. Migdały posiekaj. Masę serową nałóż do formy. Posyp kosteczkami jabłek, migdałami i płatkami. Piecz 60 minut w temp. 180 st.   


Malinowy na ciastkach

Składniki

  • 3 tabliczki (po 10 dag) białej czekolady
  • 2 op. herbatników
  • 1 szkl. płatków kukurydzianych
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 80 dag serka mascarpone
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 50 dag malin
  • olej do formy

Sposób przygotowania

1. Herbatniki i płatki kukurydziane drobno pokrusz. Czekoladę stop, połącz z okruszkami. Formę (śr. 26 cm) posmaruj olejem.

2. Spód formy wylep masą. Namocz 6 łyżeczek żelatyny, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij na sztywno.

3. Ser utrzyj z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę i żelatynę. Na spód wyłóż 1/2 malin i masę serową. Chłodź 1 godz.

4. Resztę malin i cukru zmiksuj, przetrzyj. Pozostałą żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku, dodaj do musu. Wylej na sernik. Chłodź 4 godz. Udekoruj. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama