Puszysty omlet

Kiedy nie masz pomysłu na smaczne i mało pracochłonne danie wypróbuj nasz przepis. Puszysty omlet zrobisz bez wysiłku.

Omlet jest daniem smacznym i pożywnym.
Omlet jest daniem smacznym i pożywnym. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • Na jeden omlet potrzebne będą (na patelnię o średnicy 20 cm) 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • pół łyżeczki masła (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ubijanie:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z połową łyżeczki masła. Jajka w całości ubijamy mikserem przez około 1 minutę, dolewamy 2 łyżki mleka i ubijamy kolejną minutę.

Troszkę solimy. Wsypujemy 2 łyżki mąki i znów chwilkę miksujemy, tak aby nie było grudek.

Masę jajeczną wylewamy na patelnię, przykrywamy ją pokrywką i smażymy na średnim ogniu.

Kiedy omlet zacznie odstawać od brzegów patelni, przy pomocy szerokiej drewnianej łyżki przerzucamy go na drugą stronę?

Wiem, to nie będzie łatwe i na początku mogą być z tym małe problemy, ale jak to się mówi "trening czyni mistrza" i obiecuję, że za każdym kolejnym razem będzie łatwiej.

Patelnię znów przykrywamy, zwiększamy troszkę ogień i kiedy omlet zacznie "wyglądać" spod pokrywki (tzn. tak urośnie, że zacznie podnosić pokrywkę) jest już gotowy!

Jednym szybkim ruchem wysuwamy go na talerz, smarujemy dżemem i serwujemy na stół .

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas