Puszysty omlet
Kiedy nie masz pomysłu na smaczne i mało pracochłonne danie wypróbuj nasz przepis. Puszysty omlet zrobisz bez wysiłku.
Składniki:
- Na jeden omlet potrzebne będą (na patelnię o średnicy 20 cm) 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju do smażenia
- pół łyżeczki masła (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ubijanie:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z połową łyżeczki masła. Jajka w całości ubijamy mikserem przez około 1 minutę, dolewamy 2 łyżki mleka i ubijamy kolejną minutę.
Troszkę solimy. Wsypujemy 2 łyżki mąki i znów chwilkę miksujemy, tak aby nie było grudek.
Masę jajeczną wylewamy na patelnię, przykrywamy ją pokrywką i smażymy na średnim ogniu.
Kiedy omlet zacznie odstawać od brzegów patelni, przy pomocy szerokiej drewnianej łyżki przerzucamy go na drugą stronę?
Wiem, to nie będzie łatwe i na początku mogą być z tym małe problemy, ale jak to się mówi "trening czyni mistrza" i obiecuję, że za każdym kolejnym razem będzie łatwiej.
Patelnię znów przykrywamy, zwiększamy troszkę ogień i kiedy omlet zacznie "wyglądać" spod pokrywki (tzn. tak urośnie, że zacznie podnosić pokrywkę) jest już gotowy!
Jednym szybkim ruchem wysuwamy go na talerz, smarujemy dżemem i serwujemy na stół .