Puszysty placek z malinami. Przepis siostry Anastazji
Placek z malinami według przepisu siostry Anastazji zachwyci każdego miłośnika domowych ciast. Jest delikatny, puszysty i wyjątkowy w smaku. Maliny, budyń, kruche ciasto to coś, o czym długo nie będziecie mogli zapomnieć. Jak przygotować placek z malinami? Sprawdźcie!
W książce "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku" zakonnica podzieliła się z czytelnikami swoimi pomysłami m.in. na gołąbki ziemniaczane czy puszysty placek z malinami. Jeśli macie ochotę na przygotowanie domowego ciasta, oto przepis.
Czytaj również: Przepis siostry Anastazji na gołąbki
Przepis na placek z malinami od siostry Anastazji
Składniki na ciasto:
- 45 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 25 dag masła (schłodzonego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 5 żółtek
- margaryna
- bułka tarta
Składniki na pianę:
- 5 białek
- 10 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
Dodatek:
- 2 szklanki malin
Czytaj także: Jak myć i przechowywać maliny?
Przepis na placek z malinami od siostry Anastazji - wykonanie
CIASTO - wykonanie
Z podanych składników należy szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną wstawić do lodówki na 1,5 godz. Z pozostałych dwóch części upiec spód placka. Blachę należy wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Spód i brzegi dokładnie wykleić ciastem (podobnie jak przy robieniu tarty). Podpiec w temp. 180 st. C przez około 15-20 minut.
PIANA - wykonanie
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać po łyżce cukier, cukier waniliowy, budyń i na końcu olej.
Wykonanie PLACKA:
Na wystudzony spód wylać pianę, równo rozsmarować i posypać malinami. Na wierzch zetrzeć schłodzoną część ciasta. Piec w temp. 180 st. C przez około 40-45 min.
Zobacz również: Sezonowa kuchnia Ewy Wachowicz