Domowe kiszone jabłka: Jak zrobić?
Kiszone jabłka są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, między innymi witaminy C oraz błonnika. Ich spożywanie zmniejsza możliwość wystąpienia zawału serca lub miażdżycy, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Przygotowane w tej formie owoce są idealnym dodatkiem do surówek czy różnych sałatek. Wyjątkowo podkreślają też smak pieczonych i duszonych mięs. Jak przygotować domowe kiszone jabłka? Poniżej wyjaśniamy.

Spis treści:
Jakie właściwości mają kiszone jabłka?
Kiszone jabłka są cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, a także spowalnia procesy starzenia się skóry. Drugi ważny składnik to błonnik, polecany szczególnie osobom przebywającym na diecie. Zmniejsza on uczucie ssania żołądka i reguluje pracę soków trawiennych.
Ponadto domowe kiszone jabłka mają właściwości probiotyczne. Pozwala to na uregulowanie pracy układu pokarmowego i usprawnienie trawienia. Ich spożywanie zaleca się też w czasie biegunek lub zaparć. Bakterie probiotyczne, które powstają w procesie fermentacji owoców, obniżają poziom złego cholesterolu. Tym samym zmniejszą możliwość wystąpienia zawału serca lub miażdżycy.
Z czym jeść kiszone jabłka?

Domowe kiszone jabłka mogą być znakomitym dodatkiem do pieczonych lub duszonych mięs. Świetnie nadają się również do gulaszu, sałatek i surówek. Do kiszenia wybieraj okazy nieduże, ponieważ takie najlepiej układają się w słojach. Idealnie sprawdzą się także jabłka o twardym i soczystym miąższu. Aby ułatwić sobie pracę, owoce pokrój na połówki lub ćwiartki.
Przepis na kiszone jabłka
Wykonanie domowych kiszonych jabłek nie jest skomplikowane, musisz tylko zaopatrzyć się w duże słoje i następujące składniki:
- 2 kilogramy małych jabłek,
- 3 laski cynamonu,
- 1 cytrynę,
- 1 świeży imbir,
- 10 sztuk goździków,
- 15 g soli,
- 100 mililitrów soku z kwaszonych ogórków,
- 4 łyżki miodu,
- kilka liści z wiśni lub porzeczki.
Sposób przygotowania:
- Najpierw w około 2 litrach wody rozpuść miód oraz sól. Następnie dodaj sok z kiszonych ogórków.
- Potem jabłka dokładnie umyj i przełóż je do dużego słoja. Obierz imbir oraz cytryny i pokrój je w plastry, a następnie składniki włóż do naczynia. Dodaj kawałek cynamonu, goździki oraz liście z wiśni lub porzeczki.
- Całość zalej zalewą, która nie powinna wynosić więcej niż 30 stopni Celsjusza. Pamiętaj o tym, aby jabłka znajdowały się poniżej cieczy. Potem całość przykryj lnianą ścierką, a słoiki odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Po tygodniu jabłka powinny być już ukwaszone.
Zobacz też: