Domowe kiszone jabłka: Jak zrobić?

Kiszone jabłka zawierają błonnik oraz witaminę C
Kiszone jabłka zawierają błonnik oraz witaminę C123RF/PICSEL

Jakie właściwości mają kiszone jabłka?

Z czym jeść kiszone jabłka?

Kiszone jabłka są proste w wykonaniu i możesz podawać je na wiele sposobów
Kiszone jabłka są proste w wykonaniu i możesz podawać je na wiele sposobów123RF/PICSEL
Przepis na kiszone pomidoryInteria KulinariaInteria Kulinaria

Przepis na kiszone jabłka

  • 2 kilogramy małych jabłek,
  • 3 laski cynamonu,
  • 1 cytrynę,
  • 1 świeży imbir,
  • 10 sztuk goździków,
  • 15 g soli,
  • 100 mililitrów soku z kwaszonych ogórków,
  • 4 łyżki miodu,
  • kilka liści z wiśni lub porzeczki.
  1. Najpierw w około 2 litrach wody rozpuść miód oraz sól. Następnie dodaj sok z kiszonych ogórków.
  2. Potem jabłka dokładnie umyj i przełóż je do dużego słoja. Obierz imbir oraz cytryny i pokrój je w plastry, a następnie składniki włóż do naczynia. Dodaj kawałek cynamonu, goździki oraz liście z wiśni lub porzeczki.
  3. Całość zalej zalewą, która nie powinna wynosić więcej niż 30 stopni Celsjusza. Pamiętaj o tym, aby jabłka znajdowały się poniżej cieczy. Potem całość przykryj lnianą ścierką, a słoiki odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Po tygodniu jabłka powinny być już ukwaszone.