Domowe kiszone jabłka: Jak zrobić?
Kiszone jabłka są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, między innymi witaminy C oraz błonnika. Ich spożywanie zmniejsza możliwość wystąpienia zawału serca lub miażdżycy, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Przygotowane w tej formie owoce są idealnym dodatkiem do surówek czy różnych sałatek. Wyjątkowo podkreślają też smak pieczonych i duszonych mięs. Jak przygotować domowe kiszone jabłka? Poniżej wyjaśniamy.
Kiszone jabłka są cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, a także spowalnia procesy starzenia się skóry. Drugi ważny składnik to błonnik, polecany szczególnie osobom przebywającym na diecie. Zmniejsza on uczucie ssania żołądka i reguluje pracę soków trawiennych.
Ponadto domowe kiszone jabłka mają właściwości probiotyczne. Pozwala to na uregulowanie pracy układu pokarmowego i usprawnienie trawienia. Ich spożywanie zaleca się też w czasie biegunek lub zaparć. Bakterie probiotyczne, które powstają w procesie fermentacji owoców, obniżają poziom złego cholesterolu. Tym samym zmniejszą możliwość wystąpienia zawału serca lub miażdżycy.
Domowe kiszone jabłka mogą być znakomitym dodatkiem do pieczonych lub duszonych mięs. Świetnie nadają się również do gulaszu, sałatek i surówek. Do kiszenia wybieraj okazy nieduże, ponieważ takie najlepiej układają się w słojach. Idealnie sprawdzą się także jabłka o twardym i soczystym miąższu. Aby ułatwić sobie pracę, owoce pokrój na połówki lub ćwiartki.
Wykonanie domowych kiszonych jabłek nie jest skomplikowane, musisz tylko zaopatrzyć się w duże słoje i następujące składniki:
- 2 kilogramy małych jabłek,
- 3 laski cynamonu,
- 1 cytrynę,
- 1 świeży imbir,
- 10 sztuk goździków,
- 15 g soli,
- 100 mililitrów soku z kwaszonych ogórków,
- 4 łyżki miodu,
- kilka liści z wiśni lub porzeczki.
Sposób przygotowania:
- Najpierw w około 2 litrach wody rozpuść miód oraz sól. Następnie dodaj sok z kiszonych ogórków.
- Potem jabłka dokładnie umyj i przełóż je do dużego słoja. Obierz imbir oraz cytryny i pokrój je w plastry, a następnie składniki włóż do naczynia. Dodaj kawałek cynamonu, goździki oraz liście z wiśni lub porzeczki.
- Całość zalej zalewą, która nie powinna wynosić więcej niż 30 stopni Celsjusza. Pamiętaj o tym, aby jabłka znajdowały się poniżej cieczy. Potem całość przykryj lnianą ścierką, a słoiki odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Po tygodniu jabłka powinny być już ukwaszone.
Zobacz też:
Natka pietruszki: Co warto o niej widzieć?
Drugie śniadanie. Dlaczego jest takie ważne i jakie będzie najzdrowsze?