Pyszna konfitura z brzoskwiń
Nic nie smakuje bardziej niż własnoręcznie zrobione przetwory. Konfiturą z brzoskwiń możemy posmarować pieczywo, naleśniki, albo biszkopt. Jej smak jest naprawdę niepowtarzalny. Wypróbujcie nasz przepis.
Konfitura z brzoskwiń - składniki:
- 2 kg dojrzałych brzoskwiń
- 400 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 łyżki rumu lub brandy
- sok z całej cytryny
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie obrać i pokroić na drobne kawałki. Zasypać cukrem i pod przykryciem zostawić na 2 godziny. W tym czasie powinny puścić sok. Stawiamy garnek na małym ogniu, dodajemy cukier waniliowy i znów dosypujemy zwykłego cukru. Mieszamy intensywnie co jakiś czas, aby konfitura nie przypaliła się.
Jeśli brzoskwinie nie puściły zbyt dużo soku, to dolewamy niewielką ilość wody. Stawiamy na małym ogniu i mieszając co jakiś czas smażymy około 3 godzin. Na koniec dodajemy rumu i soku z cytryny. Gdy widzimy, że konfitura jest już prawie gotowa to musimy przygotować sobie słoiki. Trzeba je dokładnie wyparzyć i najlepiej do jeszcze ciepłych nakładać gorącą konfiturę. Dokładnie wytrzeć brzegi, szczelnie zakręcić i postawić na zakrętkach do wystygnięcia.