Reklama

Reklama

Pyszne leczo

Leczo to pochodzące z kuchni węgierskiej proste danie z papryki, cebuli i pomidorów. Cieszy się popularnością w Polsce, Czechach, na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Austrii i Izraelu. Leczo można podawać z ryżem, pieczywem lub solo.

Składniki

  • 100 g boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cukinia
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 5 łyżek oleju

Leczo - przygotowanie

1. Przygotować warzywa: cebulę posiekać w piórka, paprykę pokroić w paski, cukinię w kostkę, pieczarki w plasterki.

2. Na patelni rozgrzać olej, dodać  pokrojony w kostkę boczek, smażyć 5 minut, dodać cebulę, smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pieczarki i paprykę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć aż warzywa lekko zmiękną.

3. Całość przełożyć do większego garnka, dodać cukinię, pomidory z puszki oraz przyprawy: rozmaryn, słodką i ostrą paprykę, pieprz oraz sól, zagotować.

4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić pod przykryciem 30 minut.

Reklama

5. Podawać na ciepło z pieczywem lub ryżem.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Papryka nadziewana

Papryka faszerowana

Papryka z mięsem i ryżem

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: leczo | papryka | danie z papryki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje