Pyszne omlety na zdrowy obiad
Są nie tylko sycące i smaczne, ale również bardzo zdrowe.
Wegański z oliwkami
Sposób przygotowania
Brokuł oczyść, umyj, podziel na niewielkie różyczki. Wrzuć je do lekko posolonej wrzącej wody. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij, osącz, osusz. Oliwki potnij w plasterki. Szpinak umyj, dobrze osusz. Paprykę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Wodę z gotowania ciecierzycy przelej do wysokiego naczynia. Dolej ocet i ubijaj mikserem tak jak białka jajek - na sztywno. Potem małymi porcjami domieszaj obie mąki oraz sól kala namak (3-4 szczypty).
Przygotowane wcześniej warzywa i masę omletową rozdziel. Na dwóch jednakowych patelniach rozgrzej po 1 łyżeczce oleju. Nalej po połowie masy omletowej. Wrzuć po połowie warzyw. Smaż, delikatnie podważając brzegi łopatką, tak by masa omletowa spływała pod spód (ok. 15 minut). Gotowe omlety kolejno zsuń na pokrywkę garnka i przełóż na talerze. Od razu podawaj.
Nadziewany sałatką
Sposób przygotowania
Zioła opłucz, dobrze osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze śmietaną i posiekanymi ziołami. Masę przypraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Białka ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą ziołową. Na 4 jednakowych małych patelniach (ew. na jednej większej) rozgrzej po porcji masła. Wylej po 1/4 masy omletowej.
Smaż omlety pod przykryciem przez ok. 20 minut. Pomidorki umyj, pokrój na połówki. Rukolę opłucz, osusz. Paprykę rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąk umyj, pokrój na kawałeczki. Awokado rozetnij, usuń pestkę, miąższ wybierz łyżką i potnij na kawałeczki. Od razu skrop je sokiem z cytryny. Składniki sałatki oprósz solą i pierzem (do smaku). Miseczki wyłóż gotowymi omletami i napełnij sałatką. Posyp grubo pokruszoną fetą.
Klasyczny z parmezanem
Sposób przygotowania
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Dymki oczyść, posiekaj. Paprykę umyj, pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj pokrojone dymki, smaż je przez 3-4 minuty. Dołóż pieczarki i mieszając, smaż ok. 5 minut, aż wyparuje prawie cały płyn. Wtedy wrzuć paprykę. Składniki na patelni oprósz solą oraz pieprzem. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
Jajka energicznie roztrzep widelcem, domieszaj mleko, dopraw solą i pieprzem. Dodaj podsmażone składniki z patelni i 1/2 startego sera. Wymieszaj. Na patelni podgrzej resztę masła, rozprowadź je po całej powierzchni patelni. Wlej masę jajeczną z dodatkami. Zmniejsz płomień, przykryj patelnię. Podgrzewaj, aż masa od spodu się zetnie (ok. 10 minut). Wtedy omlet posyp resztą parmezanu. Złóż na pół. Smaż jeszcze chwilę. Potem przełóż na talerz. Obłóż listkami rukoli i natki.
Ziemniaczany po hiszpańsku
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 18-20 minut w lekko posolonym wrzątku. Cukinię oczyść, pokrój w cienkie plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki oraz białe błonki. Strąki opłucz, potnij w paseczki. Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Miękkie ziemniaki odcedź, osącz, pokrój w kostkę albo w plastry. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz włóż paprykę i smaż ją przez 1-2 minuty, mieszając. Potem dołóż ziemniaki oraz cukinię i dymki.
Warzywa posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką (do smaku). Jajka wbij do miseczki, roztrzep je z mlekiem oraz serkiem kozim. Posól do smaku. Zalej tym podsmażone składniki na patelni. Smaż, aż spód dobrze się zetnie (5-6 minut). Potem patelnię przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Omlet piecz przez ok. 15 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni i zetnie.