Arepa. Pyszna propozycja na szybki obiad

Arepas to drobne krążki z ciasta z mąki kukurydzianej, które z powodzeniem odmienią obiadowe menu - przynajmniej w kwestii tradycyjnych placków. Niewielkie tortille o płaskiej strukturze doskonale nadają się do przygotowania znakomitego, kolorowego obiadu, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy! Zobaczcie, jak łatwo je zrobić!

Arepa z powodzeniem zastąpi pitę lub bułkę - wystarczy przekroić i uzupełnić ulubionymi dodatkami
Arepa z powodzeniem zastąpi pitę lub bułkę - wystarczy przekroić i uzupełnić ulubionymi dodatkami123RF/PICSEL

Z jakiej kuchni pochodzi arepa?

Arepa wywodzi się z kuchni wenezuelskiej i kolumbijskiej, ale z łatwością zrobisz je także w Polsce. Potrzebujesz o tego kilku składników. Podstawą jest mąka kukurydziana.

Arepa - składniki

  • 2,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa 

Jak zrobić arepas?

  1. Wymieszaj składniki na gęstą masę. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę.
  3. Nakładaj małe placuszki i smaż o uzyskania brązowego koloru 

Arepas można podawać z warzywami, ulubionym sosem czy śmietaną.

Arepas obiadowe - jak je zrobić?Interia Kulinaria

Wypróbuj także naszą recepturę na placki bez ziemniaków.

Ciekawym urozmaiceniem będą placuszki na bazie twarogu.

A co powiesz na równie smaczne domowe placki chlebowe?

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas