Pyszności z serka mascarpone
Serek mascarpone idealnie nadaje się do wyrobu wspaniałych deserów, ciast i dań na słodko.

Tort marcepanowo-malinowy
Składniki:
- 3 jajka, - szczypta soli, - 170 g cukru, - 5-6 kropel aromatu gorzkich migdałów, - 40 g mąki, - 40 g maki ziemniaczanej, - łyżeczka proszku do pieczenia, - 50 g mielonych migdałów, - 300 g malin, - 3-4 łyżki likieru migdałowego, - 100 g konfitury malinowej, - 350 g serka Mascarpone, - 300 g twarożku 20 proc. tłuszczu, - 2 opakowania cukru waniliowego, - 450 g śmietany, - 2 łyżki siekanych pistacji, - 6 pomadek marcepanowych, - 1 marcepanowy królik
Przygotowanie:
Białka z trzema łyżkami zimnej wody i szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać 100 g cukru. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewać na ubitą pianę i razem z mielonymi migdałami delikatnie wmieszać. Okrągła formę (26 cm) wyłożyć papierem i wylać na nią masę. Piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 25-30 minut. Odstawić do ostudzenia. 12-16 malin odłożyć do dekoracji. Biszkopt przekroić, blaty skropić likierem, dolny posmarować konfiturą. Dolny blat włożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta, zamknąć obręcz. Na cieście ułożyć maliny. Mascarpone, twarożek, 50 g cukru, cukier waniliowy i 2-3 łyżki śmietany wyrobić na gładką masę, wyłożyć na maliny, wyrównać. Przykryć drugim blatem i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pozostała śmietanę ubić z cukrem, połowę nałożyć do rękawa cukierniczego. Tort uwolnić z formy. Posmarować resztą ubitej śmietany. Dekorować bitą śmietana, malinami marcepanowymi pralinkami, posypać posiekanymi pistacjami.
Składniki
Krem Espresso-Mascarpone
Składniki na 6 porcji:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej z cukrem i śmietanką, - 3 figi, - 250 g twarożku, - 250 g Mascarpone, - 2 opakowania cukru waniliowego, - 100 g cukru, - 3 batoniki Ferrero Giotto, - kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę zmieszać z 3 łyżkami wrzątku. Figi pokroić na cząstki, łyżeczką wybrać miąższ. Wymieszać razem: twarożek, Mascarpone, cukier waniliowy, cukier i rozpuszczoną kawę. Dodać Giotto i miąższ fig. Nakładać do salaterek lub filiżanek. Dekorować kakao. Czas przygotowania: 15 minut Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal
Składniki
Wiśniowe cannelloni
Składniki na 4 porcje:
- słoik wiśni (720 ml), - 2 opakowania sosu waniliowego w proszku (lub opakowanie budyniu waniliowego), - 200 g cukru, - 75 g masła, - opakowanie cukru waniliowego, - szczypta soli, - 2 jajka, - 500 g chudego twarożku, - 175 g Mascarpone, - 50 g siekanych migdałów, - łyżka soku z cytryny, - 12 cannelloni, - pół łyżeczki cynamonu, - łyżka płatków migdałowych, - melisa do dekoracji, -tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Wiśnie osączyć, sok zachować. 4 łyżki soku zmieszać z sosem waniliowym w proszku (można użyć pół opakowania budyniu waniliowego). Pozostały sok zagotować z 50 g cukru i wmieszać rozrobiony sos. Ponownie zagotować. Delikatnie wmieszać wiśnie. Masło ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka, a następnie twarożek, Mascarpone, sos waniliowy w proszku (lub pół opakowania budyniu), posiekane migdały i sok z cytryny i wszystko ubić na kremową masę. Połową masy nadziać cannelloni. 1/4 masy nałożyć do natłuszczonej formy, na to nałożyć 1/4 wiśni i nadziane cannelloni. Na wierzch nałożyć pozostała masę serową i 1/4 masy wiśniowej. Zapiekać w 200 st. C przez 40-45 minut. W połowie pieczenia oprószyć cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. Dekorować listkami melisy. Pozostałe wiśnie w kisielu serwować osobno. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 4450 kJ/1063 kcal
Składniki
Słodka lasagne z kremem makowym i wiśniami
Składniki na 4-6 osób:
- słoik wiśni (720 ml), - 2 opakowania budyniu waniliowego, - 750 ml mleka, - 80 g cukru,- 3 łyżki maku, - 250 g serka mascarpone, - 9 płatów lasagne, - 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Wiśnie osączyć. Budyń rozrobić z 8 łyżkami mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotować z makiem, zdjąć z ognia wmieszać rozpuszczony budyń i jeszcze chwilę pogotować. Zmieszać z serkiem mascarpone. Nieco kremu ułożyć w formie, przykryć 3 płatami lasagne. Następnie nałożyć 1/3 pozostałego kremu i połowę wiśni, znowu nakryć 3 płatami lasagne. Wyłożyć 1/3 kremu i resztę wiśni. Przykryć płatami lasagne i na wierzch nałożyć pozostały krem. Piec 45 minut w 175 st. C Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal
Składniki
Tiramisu prosty deser
Składniki:
- 25 dag twarogu, - 25 dag mascarpone, - 4 żółtka, - 1 torebka cukru waniliowego, - 10 dag podłużnych biszkoptów, - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, - 50 ml likieru amaretto, - 1 łyżka kakao, - melisa cytrynowa do dekoracji, - 15 dag malin
Przygotowanie:
Krok pierwszy Chudy twarożek i serek mascarpone umieść w misce, dodaj żółtka, dosyp cukier waniliowy. Składniki mikserem utrzyj na gładką masę. Wstaw do lodówki. Kawę rozpuszczalną zalej 50 ml gorącej wody, mieszając rozpuść. Odstaw napar do ostygnięcia. Następnie zimny wmieszaj z likierem amaretto. Krok drugi Odłóż 4 biszkopty do dekoracji, resztę połam na mniejsze kawałki. Połowę biszkoptów umieść w czterech pucharkach deserowych lub salaterkach, skrop połową kawy wymieszanej z likierem (możesz też biszkopty na moment zanurzyć w kawie). Przykryj połową kremu mascarpone posyp przebranymi malinami. Krok trzeci Deser w pucharkach przykryj pozostałymi biszkoptami. Również tę warstwę ciasteczek skrop kawą z likierem. Na nich umieść resztę kremu. Szczelnie przykryj folią przezroczystą i wstaw do lodówki. Deser mocno ochłodź (około 4-5 godzin, ale pamiętaj, że najsmaczniejszy jest, chłodzony przez całą noc). Krok czwarty Przed podaniem deser obficie posyp kakao. Aby uatrakcyjnić wygląd pucharków z tiramisu, udekoruj je resztą malin i gałązką melisy cytrynowej. W każdą porcję deseru fantazyjnie wetknij odłożony biszkopt. Jeśli nie masz gorzkiego kakao, tiramisu możesz oprószyć płatkami lub wiórkami gorzkiej czekolady.
Składniki
Nektarynki z serkiem Mascarpone i owocowe szaszłyczki z grilla
Składniki na 4 porcje:
- 50 g makaroników (ciastek),- 4 łyżki mleka,- 2 łyżki soku z cytryny,- 2 nektarynki,- 8 truskawek,- 120 g świeżego obranego ananasa,- 100 g Mascarpone,- 6 gałązek mięty,- 4 gałki lodów waniliowych
Przygotowanie:
Makaroniki grubo posiekać. Mascarpone sok z cytryny i mleko wyrobić na gładką masę. Wmieszać posiekane makaroniki (zostawić trochę do posypania). Nektarynki i truskawki umyć. Ananasa pokroić w kostkę. Miętę umyć, odłożyć trochę do dekoracji. Listki oberwać. Truskawki, ananasa, i listki mięty nabijać na przemian na szpadki. Nektarynki i szaszłyki grillować ok. 3 minuty obracając. Nektarynki napełniać masą z serka i układać na talerzykach. Dekorować miętą, posypać posiekanymi makaronikami. Do płytkich szklaneczek nakładać po gałce lodów waniliowych i wstawiać po jednym owocowym szaszłyku. Czas przygotowania 20 minut Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal
Składniki
Bomba truskawkowa straccitella
Składniki:
- 25 dag serka mascarpone, - 2 śmietanki kremówki (1/2 l), - 10 dag gorzkiej czekolady, - 75 dag truskawek, - sok z cytryny, - 1/2 szklanki cukru, - szklanka cukru pudru, - cukier waniliowy, - 1,5 łyżki żelatyny, - galaretka truskawkowa, - całe truskawki i listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Półokrągłą salaterkę wysmaruj tłuszczem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Truskawki przebierz, 50 dag włóż do garnka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i mieszając gotuj aż cukier się rozpuści, wsyp galaretkę, zmiksuj. Ochłodź. Mascarpone zmiksuj z jogurtem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wymieszaj z ubitą na sztywno śmietanką i żelatyną. Odłóż 2/3 kremu, wymieszaj z czekoladą. Na spód salaterki wlej 1/3 kremu stracciatella zastudź. Na to wlej mus czekoladowy. Zastudź. Na nim ułóż resztę pokrojonych na połówki truskawek. Zalej białym kremem, a ten resztą kremu stracciatella. Ochładzaj przez noc. Rano wybij na paterę. Udekoruj truskawkami i miętą