Pyszności z serka mascarpone

Serek mascarpone idealnie nadaje się do wyrobu wspaniałych deserów, ciast i dań na słodko.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Krem Espresso-Mascarpone

Wiśniowe cannelloni

Słodka lasagne z kremem makowym i wiśniami

Tiramisu prosty deser

Składniki:

- 25 dag twarogu,
- 25 dag mascarpone,
- 4 żółtka,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 10 dag podłużnych biszkoptów,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 50 ml likieru amaretto,
- 1 łyżka kakao,
- melisa cytrynowa do dekoracji,
- 15 dag malin

Przygotowanie:

Krok pierwszy
Chudy twarożek i serek mascarpone umieść w misce, dodaj żółtka, dosyp cukier waniliowy. Składniki mikserem utrzyj na gładką masę. Wstaw do lodówki. Kawę rozpuszczalną zalej 50 ml gorącej wody, mieszając rozpuść. Odstaw napar do ostygnięcia. Następnie zimny wmieszaj z likierem amaretto.
Krok drugi
Odłóż 4 biszkopty do dekoracji, resztę połam na mniejsze kawałki. Połowę biszkoptów umieść w czterech pucharkach deserowych lub salaterkach, skrop połową kawy wymieszanej z likierem (możesz też biszkopty na moment zanurzyć w kawie). Przykryj połową kremu mascarpone posyp przebranymi malinami.
Krok trzeci
Deser w pucharkach przykryj pozostałymi biszkoptami. Również tę warstwę ciasteczek skrop kawą z likierem. Na nich umieść resztę kremu. Szczelnie przykryj folią przezroczystą i wstaw do lodówki. Deser mocno ochłodź (około 4-5 godzin, ale pamiętaj, że najsmaczniejszy jest, chłodzony przez całą noc).
Krok czwarty
Przed podaniem deser obficie posyp kakao. Aby uatrakcyjnić wygląd pucharków z tiramisu, udekoruj je resztą malin i gałązką melisy cytrynowej. W każdą porcję deseru fantazyjnie wetknij odłożony biszkopt. Jeśli nie masz gorzkiego kakao, tiramisu możesz oprószyć płatkami lub wiórkami gorzkiej czekolady.

Nektarynki z serkiem Mascarpone i owocowe szaszłyczki z grilla

Składniki na 4 porcje:

- 50 g makaroników (ciastek),
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 nektarynki,
- 8 truskawek,
- 120 g świeżego obranego ananasa,
- 100 g Mascarpone,
- 6 gałązek mięty,
- 4 gałki lodów waniliowych

Przygotowanie:

Makaroniki grubo posiekać. Mascarpone sok z cytryny i mleko wyrobić na gładką masę. Wmieszać posiekane makaroniki (zostawić trochę do posypania). Nektarynki i truskawki umyć. Ananasa pokroić w kostkę. Miętę umyć, odłożyć trochę do dekoracji. Listki oberwać. Truskawki, ananasa, i listki mięty nabijać na przemian na szpadki. Nektarynki i szaszłyki grillować ok. 3 minuty obracając. Nektarynki napełniać masą z serka i układać na talerzykach. Dekorować miętą, posypać posiekanymi makaronikami. Do płytkich szklaneczek nakładać po gałce lodów waniliowych i wstawiać po jednym owocowym szaszłyku.
Czas przygotowania 20 minut
Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal

Bomba truskawkowa straccitella

Składniki:

- 25 dag serka mascarpone,
- 2 śmietanki kremówki (1/2 l),
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- 75 dag truskawek,
- sok z cytryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- szklanka cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- galaretka truskawkowa,
- całe truskawki i listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Półokrągłą salaterkę wysmaruj tłuszczem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Truskawki przebierz, 50 dag włóż do garnka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i mieszając gotuj aż cukier się rozpuści, wsyp galaretkę, zmiksuj. Ochłodź. Mascarpone zmiksuj z jogurtem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wymieszaj z ubitą na sztywno śmietanką i żelatyną. Odłóż 2/3 kremu, wymieszaj z czekoladą. Na spód salaterki wlej 1/3 kremu stracciatella zastudź. Na to wlej mus czekoladowy. Zastudź. Na nim ułóż resztę pokrojonych na połówki truskawek. Zalej białym kremem, a ten resztą kremu stracciatella. Ochładzaj przez noc. Rano wybij na paterę. Udekoruj truskawkami i miętą

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas