Reklama

Reklama

Pyszności z serka mascarpone

Serek mascarpone idealnie nadaje się do wyrobu wspaniałych deserów, ciast i dań na słodko.

Tort marcepanowo-malinowy

Składniki:

- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 170 g cukru,
- 5-6 kropel aromatu gorzkich migdałów,
- 40 g mąki,
- 40 g maki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g mielonych migdałów,
- 300 g malin,
- 3-4 łyżki likieru migdałowego,
- 100 g konfitury malinowej,
- 350 g serka Mascarpone,
- 300 g twarożku 20 proc. tłuszczu,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 450 g śmietany,
- 2 łyżki siekanych pistacji,
- 6 pomadek marcepanowych,
- 1 marcepanowy królik

Przygotowanie:

Białka z trzema łyżkami zimnej wody i szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać 100 g cukru. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewać na ubitą pianę i razem z mielonymi migdałami delikatnie wmieszać. Okrągła formę (26 cm) wyłożyć papierem i wylać na nią masę. Piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 25-30 minut. Odstawić do ostudzenia. 12-16 malin odłożyć do dekoracji. Biszkopt przekroić, blaty skropić likierem, dolny posmarować konfiturą. Dolny blat włożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta, zamknąć obręcz. Na cieście ułożyć maliny. Mascarpone, twarożek, 50 g cukru, cukier waniliowy i 2-3 łyżki śmietany wyrobić na gładką masę, wyłożyć na maliny, wyrównać. Przykryć drugim blatem i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pozostała śmietanę ubić z cukrem, połowę nałożyć do rękawa cukierniczego. Tort uwolnić z formy. Posmarować resztą ubitej śmietany. Dekorować bitą śmietana, malinami marcepanowymi pralinkami, posypać posiekanymi pistacjami.

Krem Espresso-Mascarpone

Składniki na 6 porcji:

- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej z cukrem i śmietanką,
- 3 figi,
- 250 g twarożku,
- 250 g Mascarpone,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 100 g cukru,
- 3 batoniki Ferrero Giotto,
- kakao do dekoracji

Przygotowanie:

Kawę zmieszać z 3 łyżkami wrzątku. Figi pokroić na cząstki, łyżeczką wybrać miąższ. Wymieszać razem: twarożek, Mascarpone, cukier waniliowy, cukier i rozpuszczoną kawę. Dodać Giotto i miąższ fig. Nakładać do salaterek lub filiżanek. Dekorować kakao.
Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal

Wiśniowe cannelloni

Składniki na 4 porcje:

- słoik wiśni (720 ml),
- 2 opakowania sosu waniliowego w proszku (lub opakowanie budyniu waniliowego),
- 200 g cukru,
- 75 g masła,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 500 g chudego twarożku,
- 175 g Mascarpone,
- 50 g siekanych migdałów,
- łyżka soku z cytryny,
- 12 cannelloni,
- pół łyżeczki cynamonu,
- łyżka płatków migdałowych,
- melisa do dekoracji,
-tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Wiśnie osączyć, sok zachować. 4 łyżki soku zmieszać z sosem waniliowym w proszku (można użyć pół opakowania budyniu waniliowego). Pozostały sok zagotować z 50 g cukru i wmieszać rozrobiony sos. Ponownie zagotować. Delikatnie wmieszać wiśnie. Masło ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka, a następnie twarożek, Mascarpone, sos waniliowy w proszku (lub pół opakowania budyniu), posiekane migdały i sok z cytryny i wszystko ubić na kremową masę. Połową masy nadziać cannelloni. 1/4 masy nałożyć do natłuszczonej formy, na to nałożyć 1/4 wiśni i nadziane cannelloni. Na wierzch nałożyć pozostała masę serową i 1/4 masy wiśniowej. Zapiekać w 200 st. C przez 40-45 minut. W połowie pieczenia oprószyć cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. Dekorować listkami melisy. Pozostałe wiśnie w kisielu serwować osobno.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 4450 kJ/1063 kcal

Słodka lasagne z kremem makowym i wiśniami

Składniki na 4-6 osób:

- słoik wiśni (720 ml),
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 750 ml mleka,
- 80 g cukru,
- 3 łyżki maku,
- 250 g serka mascarpone,
- 9 płatów lasagne,
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Wiśnie osączyć. Budyń rozrobić z 8 łyżkami mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotować z makiem, zdjąć z ognia wmieszać rozpuszczony budyń i jeszcze chwilę pogotować. Zmieszać z serkiem mascarpone. Nieco kremu ułożyć w formie, przykryć 3 płatami lasagne. Następnie nałożyć 1/3 pozostałego kremu i połowę wiśni, znowu nakryć 3 płatami lasagne. Wyłożyć 1/3 kremu i resztę wiśni. Przykryć płatami lasagne i na wierzch nałożyć pozostały krem. Piec 45 minut w 175 st. C
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal

Tiramisu prosty deser

Składniki:

- 25 dag twarogu,
- 25 dag mascarpone,
- 4 żółtka,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 10 dag podłużnych biszkoptów,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 50 ml likieru amaretto,
- 1 łyżka kakao,
- melisa cytrynowa do dekoracji,
- 15 dag malin

Przygotowanie:

Krok pierwszy
Chudy twarożek i serek mascarpone umieść w misce, dodaj żółtka, dosyp cukier waniliowy. Składniki mikserem utrzyj na gładką masę. Wstaw do lodówki. Kawę rozpuszczalną zalej 50 ml gorącej wody, mieszając rozpuść. Odstaw napar do ostygnięcia. Następnie zimny wmieszaj z likierem amaretto.
Krok drugi
Odłóż 4 biszkopty do dekoracji, resztę połam na mniejsze kawałki. Połowę biszkoptów umieść w czterech pucharkach deserowych lub salaterkach, skrop połową kawy wymieszanej z likierem (możesz też biszkopty na moment zanurzyć w kawie). Przykryj połową kremu mascarpone posyp przebranymi malinami.
Krok trzeci
Deser w pucharkach przykryj pozostałymi biszkoptami. Również tę warstwę ciasteczek skrop kawą z likierem. Na nich umieść resztę kremu. Szczelnie przykryj folią przezroczystą i wstaw do lodówki. Deser mocno ochłodź (około 4-5 godzin, ale pamiętaj, że najsmaczniejszy jest, chłodzony przez całą noc).
Krok czwarty
Przed podaniem deser obficie posyp kakao. Aby uatrakcyjnić wygląd pucharków z tiramisu, udekoruj je resztą malin i gałązką melisy cytrynowej. W każdą porcję deseru fantazyjnie wetknij odłożony biszkopt. Jeśli nie masz gorzkiego kakao, tiramisu możesz oprószyć płatkami lub wiórkami gorzkiej czekolady.

Reklama

Nektarynki z serkiem Mascarpone i owocowe szaszłyczki z grilla

Składniki na 4 porcje:

- 50 g makaroników (ciastek),
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 nektarynki,
- 8 truskawek,
- 120 g świeżego obranego ananasa,
- 100 g Mascarpone,
- 6 gałązek mięty,
- 4 gałki lodów waniliowych

Przygotowanie:

Makaroniki grubo posiekać. Mascarpone sok z cytryny i mleko wyrobić na gładką masę. Wmieszać posiekane makaroniki (zostawić trochę do posypania). Nektarynki i truskawki umyć. Ananasa pokroić w kostkę. Miętę umyć, odłożyć trochę do dekoracji. Listki oberwać. Truskawki, ananasa, i listki mięty nabijać na przemian na szpadki. Nektarynki i szaszłyki grillować ok. 3 minuty obracając. Nektarynki napełniać masą z serka i układać na talerzykach. Dekorować miętą, posypać posiekanymi makaronikami. Do płytkich szklaneczek nakładać po gałce lodów waniliowych i wstawiać po jednym owocowym szaszłyku.
Czas przygotowania 20 minut
Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal

Bomba truskawkowa straccitella

Składniki:

- 25 dag serka mascarpone,
- 2 śmietanki kremówki (1/2 l),
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- 75 dag truskawek,
- sok z cytryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- szklanka cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- galaretka truskawkowa,
- całe truskawki i listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Półokrągłą salaterkę wysmaruj tłuszczem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Truskawki przebierz, 50 dag włóż do garnka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i mieszając gotuj aż cukier się rozpuści, wsyp galaretkę, zmiksuj. Ochłodź. Mascarpone zmiksuj z jogurtem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wymieszaj z ubitą na sztywno śmietanką i żelatyną. Odłóż 2/3 kremu, wymieszaj z czekoladą. Na spód salaterki wlej 1/3 kremu stracciatella zastudź. Na to wlej mus czekoladowy. Zastudź. Na nim ułóż resztę pokrojonych na połówki truskawek. Zalej białym kremem, a ten resztą kremu stracciatella. Ochładzaj przez noc. Rano wybij na paterę. Udekoruj truskawkami i miętą

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje