Pyszny, błyskawiczny makaron z mascarpone
Makaron z mascarpone jest świetną opcją, gdy brakuje nam czasu na obiad. Z cukinią jest ekspresowy i pyszny. Makaron z mascarpone to doskonały pomysł nie tylko, gdy musimy się śpieszyć.
Makaron z mascarpone - przygotowanie
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Umyć i obrać cukinię, a następnie pokroić ją na talarki o szerokości 2 cm.
Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół, wrzucić wraz z cukinią na podgrzaną oliwię, smażyć przez chwilę, aż warzywa zmiękną.
Odlać 3-4 łyżki stołowe z gotującego się makaronu i podlać nią warzywa na patelni, zmniejszając ogień, podgrzewać do zredukowania sosu.
W miseczce wymieszać serek mascarpone z żółtkiem jaja. Dodać pieprz i sól.
Odcedzony, ugotowany makaron dodać na patelnię, wyłączyć ogień. Wlać masę mascarpone z wymieszanym jajkiem. Mieszać przez chwilę wszystko na gorącej patelni.
Na koniec potrawę można posypać startym parmezanem.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: