Reklama

Reklama

Pyszny, błyskawiczny makaron z mascarpone

Makaron jest świetną opcją, gdy brakuje nam czasu na obiad. A ten z serkiem mascarpone i cukinią, jest ekspresowy.

Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dla: 2 osoba

Składniki

  • 180 g makaronu spaghetti
  • jedna cukinia
  • 30 g pomidorków koktajlowych
  • łyżka stołowa serka mascarpone
  • oliwa z oliwek
  • jedno kurze jajko
  • sól, pieprz
  • parmezan

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Umyć i obrać cukinię, a następnie pokroić ją na talarki o szerokości 2 cm. 

Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół, wrzucić wraz z cukinią na podgrzaną oliwię, smażyć przez chwilę, aż warzywa zmiękną. 

Reklama

Odlać 3-4 łyżki stołowe z gotującego się makaronu i podlać nią warzywa na patelni, zmniejszając ogień, podgrzewać do zredukowania sosu. 

W miseczce wymieszać serek mascarpone z żółtkiem jaja. Dodać pieprz i sól. 

Odcedzony, ugotowany makaron dodać na patelnię, wyłączyć ogień. Wlać masę mascarpone z wymieszanym jajkiem. Mieszać przez chwilę wszystko na gorącej patelni. 

Na koniec potrawę można posypać startym parmezanem. 

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: makaron | Mascarpone | cukinia | makaron z cukinią

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje