Pyszny, błyskawiczny makaron z mascarpone

Aktualizacja

Makaron z mascarpone jest świetną opcją, gdy brakuje nam czasu na obiad. Z cukinią jest ekspresowy i pyszny. Makaron z mascarpone to doskonały pomysł nie tylko, gdy musimy się śpieszyć.

Makaron z mascarpone i szpinakiem wygląda apetycznie
Makaron z mascarpone i szpinakiem wygląda apetycznie123RF/PICSEL

Makaron z mascarpone - przygotowanie

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Umyć i obrać cukinię, a następnie pokroić ją na talarki o szerokości 2 cm. 

Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół, wrzucić wraz z cukinią na podgrzaną oliwię, smażyć przez chwilę, aż warzywa zmiękną.

Odlać 3-4 łyżki stołowe z gotującego się makaronu i podlać nią warzywa na patelni, zmniejszając ogień, podgrzewać do zredukowania sosu. 

W miseczce wymieszać serek mascarpone z żółtkiem jaja. Dodać pieprz i sól. 

Odcedzony, ugotowany makaron dodać na patelnię, wyłączyć ogień. Wlać masę mascarpone z wymieszanym jajkiem. Mieszać przez chwilę wszystko na gorącej patelni. 

Na koniec potrawę można posypać startym parmezanem. 

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Carpaccio z półgęskaPolsat