Pyszny deser bez pieczenia - ryżowe kulki w kokosie i sezamie

Kulki ryżowe - przepis Ewy Wachowicz
Kulki ryżowe - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Kulki ryżowe - przepis Ewy Wachowicz

  • 200 g - ryżu
  • 1 łyżka - masła
  • szczypta soli
  • 250 ml - mleka roślinnego, np. kokosowego
  • ½ łyżeczki - cynamonu
  • 1 laska - wanilii
  • 50 g - daktyli suszonych
  •  migdały bez skórki
  • DO OBTOCZENIA: kokos i sezam 
  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić.
  2. W garnku roztopić masło, wsypać ryż i podsmażyć. 
  3. Zalać mlekiem kokosowym, posolić, przyprawić cynamonem, uperfumować miąższem z laski wanilii i ugotować.
  4. Namoczone daktyle zmiksować blenderem. 
  5. W razie potrzeby wlać trochę wody.
  6. Dodać do ryżu (wystarczą 2-3 łyżki). 
  7. Odstawić do wystudzenia.
  8. Z letniej masy utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego - z migdałem w środku(dłonie zwilżyć wodą). 
  9. Część kulek obtoczyć w kokosie a część w sezamie.
Kulki ryżowe - przepis Ewy Wachowicz
Kulki ryżowe - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
„Ewa gotuje”: Eklery z bitą śmietanąPolsat