Pyszny deser bez pieczenia - ryżowe kulki w kokosie i sezamie
Deser, który jest przepyszny, przygotowany ze zdrowych składników i jeszcze w dodatku robi się go błyskawicznie? Mamy to! Ewa Wachowicz podzieliła się z nami przepisem na kulki ryżowe. Smak dzieciństwa - coś wspaniałego.
Kulki ryżowe - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 200 g - ryżu
- 1 łyżka - masła
- szczypta soli
- 250 ml - mleka roślinnego, np. kokosowego
- ½ łyżeczki - cynamonu
- 1 laska - wanilii
- 50 g - daktyli suszonych
- migdały bez skórki
- DO OBTOCZENIA: kokos i sezam
Opis przygotowania:
- Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić.
- W garnku roztopić masło, wsypać ryż i podsmażyć.
- Zalać mlekiem kokosowym, posolić, przyprawić cynamonem, uperfumować miąższem z laski wanilii i ugotować.
- Namoczone daktyle zmiksować blenderem.
- W razie potrzeby wlać trochę wody.
- Dodać do ryżu (wystarczą 2-3 łyżki).
- Odstawić do wystudzenia.
- Z letniej masy utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego - z migdałem w środku(dłonie zwilżyć wodą).
- Część kulek obtoczyć w kokosie a część w sezamie.