Pyszny deser bez pieczenia - ryżowe kulki w kokosie i sezamie

Karolina Wachowicz

Karolina Wachowicz

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
133
Udostępnij

Deser, który jest przepyszny, przygotowany ze zdrowych składników i jeszcze w dodatku robi się go błyskawicznie? Mamy to! Ewa Wachowicz podzieliła się z nami przepisem na kulki ryżowe. Smak dzieciństwa - coś wspaniałego.

Kulki ryżowe - przepis Ewy Wachowicz
Kulki ryżowe - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Kulki ryżowe - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 200 g - ryżu
  • 1 łyżka - masła
  • szczypta soli
  • 250 ml - mleka roślinnego, np. kokosowego
  • ½ łyżeczki - cynamonu
  • 1 laska - wanilii
  • 50 g - daktyli suszonych
  •  migdały bez skórki
  • DO OBTOCZENIA: kokos i sezam 

Opis przygotowania:

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić.
  2. W garnku roztopić masło, wsypać ryż i podsmażyć. 
  3. Zalać mlekiem kokosowym, posolić, przyprawić cynamonem, uperfumować miąższem z laski wanilii i ugotować.
  4. Namoczone daktyle zmiksować blenderem. 
  5. W razie potrzeby wlać trochę wody.
  6. Dodać do ryżu (wystarczą 2-3 łyżki). 
  7. Odstawić do wystudzenia.
  8. Z letniej masy utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego - z migdałem w środku(dłonie zwilżyć wodą). 
  9. Część kulek obtoczyć w kokosie a część w sezamie.
Kulki ryżowe - przepis Ewy Wachowicz
Kulki ryżowe - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Eklery z bitą śmietaną
      „Ewa gotuje”: Eklery z bitą śmietanąPolsat
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      84
      Super
      relevant
      22
      Hahaha
      haha
      12
      Szok
      shock
      7
      Smutny
      sad
      5
      Zły
      angry
      3
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      133
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na