Co można zrobić z białego sera na szybko? Twarogowe pyszności na lato

W wersji śniadaniowej twarożek najczęściej podajemy w towarzystwie świeżych warzyw. Na tym potencjał produktu wcale się nie kończy. Z porcji twarogu przygotujemy smakowite deser, a także dania obiadowe. Popularny składnik nadaje się także do pieczenia, wędzenia, a nawet smażenia. Jak wykorzystać twaróg do szybkich przekąsek? Podpowiadamy.

Twaróg to kluczowy składnik klusek leniwych
Twaróg to kluczowy składnik klusek leniwych123RF/PICSEL

Mini pączki twarogowe

Bez przygotowywania rozczynu, mozolnego zagniatania oraz godzin oczekiwań na wyrośnięcie ciasta. Ekspresowe mini pączki twarogowe to słodki deser, który możemy bez trudu przygotować w każdy dzień roku, nie tylko Tłusty Czwartek. Ich niewielki rozmiar, chrupiąca skórka i puszyste wnętrze wprost zachęcają do spróbowania jednego, a nawet kilku.

Składniki na mini pączki twarogowe

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki ekstraktu lub esencji waniliowej
  • 100 ml mleka
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 l oleju roślinnego
  • cukier puder

Przygotowanie mini pączków twarogowych

  1. Do czystej miski przekładamy twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy ekstrakt z wanilii, mleko oraz jajko. Miksujemy na gładką masę.
  2. W kolejnym kroku do masy serowej przesiewamy mąkę z proszkiem od pieczenia i ponownie mieszamy.
  3. Z powstałego ciasta w dłoniach formujemy niewielkie kulki, które następnie wrzucamy do rozgrzanego oleju i smażymy przez kilka minut z obu stron.
  4. Mini pączki twarogowe wyciągamy z garnka łyżką cedzakową i wykładamy na talerz zabezpieczony ręcznikiem papierowym.
  5. Kiedy mini pączki odciekną z tłuszczu, obficie posypujemy je cukrem pudrem. Deserem możemy zajadać się na ciepło lub poczekać, aż ostygnie. Smacznego!

Serniczki z malinami na bazie twarogu

Pachnąca blacha ciężkiego oraz idealnie wyrośniętego sernika sprawia, że ślinka sama napływa do ust. Jeśli jednak marzy nam się serowy deser, ale nie planujemy poświęcać połowy dnia na jego przygotowanie, wybierzmy mini serniczki z twarogu. Obłędnie pulchny deser doskonale komponuje się z porcją bitej śmietany i sezonowymi owocami, np. malinami.

Mini serniczki przygotujemy z twarogu mielonego
Mini serniczki przygotujemy z twarogu mielonego123RF/PICSEL

Składniki na masę sernikową

  • 500 g twarogu mielonego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Składniki na bitą śmietanę

  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • garść świeżych lub mrożonych malin

Przygotowanie serniczków z malinami

  1. Zmielony twaróg sernikowy przekładamy do miski, wsypujemy cukier oraz mąkę i całość dokładnie miksujemy.
  2. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, nożykiem wyciągamy ziarenka i dodajemy je do twarogu razem z jednym jajkiem i żółtkiem. Ponownie miksujemy.
  3. Przygotowaną masą serową napełniamy foremki do muffinek i ustawiamy na blaszce do pieczenia. Blachę wkładamy na najniższy poziom piekarnika.
  4. Serniczki podpiekamy w 190 st. C przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 st. C i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
  5. Po upływie ostatniej minuty wyciągamy serniczki z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  6. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem oraz śmietan-fixem na sztywno. Dodajemy kilka malin i ponownie miksujemy.
  7. Bitą śmietanę wykładamy na mini serniczki twarogowe i ozdabiamy całość świeżymi malinami. Deser najlepiej serwować od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Twarogowe kluski leniwe z cynamonem

Kluski leniwe to jedno z najbardziej tradycyjnych, a zarazem najprostszych w przygotowaniu polskich dań. Jak sama nazwa wskazuje, nie wymagają sporych nakładów energii do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w jednej misce, uformować niewielkie kluseczki i już po chwili cieszyć się ich smakiem. Choć doskonale smakują w wersji wytrawnej, dzisiaj polecamy opcję słodką.

Składniki na kluski leniwe

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie klusek leniwych

  1. Twaróg wkładamy do miski lub misy miksera. Dokładnie rozdrabniamy za pomocą widelca lub ostrzy w urządzeniu.
  2. Do twarogu dodajemy opakowanie cukru waniliowego, dwa jajka, mąkę pszenną oraz doprawiamy szczyptą soli.
  3. Całość krótko miksujemy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Ciasto przekładamy na blat lub stolnicę oprószoną niewielką porcją mąki.
  4. Masę dzielimy na pół, a z każdej połowy formujemy wałeczek i tniemy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
  5. Odsączone z wody kluski leniwe przekładamy na talerze i obficie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Oponki seroweInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas