Pyszny, kremowy sernik na kruchym cieście. Przepis na Harataniec
Ciasto zachwyca za każdym razem tak samo. Trudno się dziwić – kremowy sernik na kruchym cieście nie dość, że pięknie prezentuje się na talerzyku, to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnością zachwyci gości.
Wyśmienity i prosty w przygotowaniu. Tak w skrócie można określić sernik na kruchym cieście z pianką, czyli Harataniec. Ciasto z pewnością podbije serca gości i w mig zniknie z talerzyków.
Przepis na Harataniec: kremowy sernik na kruchym cieście
Składniki
Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 200 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do masy serowej potrzebujesz:
- 1 kg sera do sernika,
- 100 g cukru,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 4 żółtka.
Piankę przygotujesz z:
- 6 białek,
- 150 g cukru,
- 1 kisielu wiśniowego (wersja bez cukru).
Dodatkowo potrzebujesz:
- 7 łyżek powideł śliwkowych.
Sposób przygotowania:
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm.
- Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w małe kawałki, żółtka i łyżkę śmietany. Wszystkie składniki posiekaj nożem. Gdy zaczną się łączyć, wyrób ciasto dłońmi. Następnie uformuj w kulę i podziel na dwie części. Jedną z nich zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki. Drugą rozwałkuj (dopasuj do wielkości foremki), a następnie ponakłuwaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kwadrans.
- Teraz kolej na masę serową. Do miski włóż ser, dodaj cukier i zacznij miksować składniki. W trakcie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i miksuj przez kolejną minutę.
- Kolejny krok to pianka. Ubijaj białka - gdy zaczną gęstnieć, dodaj cukier i kontynuuj miksowanie. Gdy cukier się rozpuści, wsyp kisiel i ubijaj jeszcze przez moment.
- Na podpieczony i wystudzony spód równomiernie nałóż powidła. Potem wyłóż masę serową i wygładź. Na wierzch rozprowadź piankę. Wyjmij drugą połowę ciasta z lodówki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Najlepiej, by pokrywały całą warstwę pianki. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też: