Pyszny, kremowy sernik na kruchym cieście. Przepis na Harataniec

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Sernik na kruchym cieście smakuje wybornie (zdj. ilustracyjne)
Sernik na kruchym cieście smakuje wybornie (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL

Przepis na Harataniec: kremowy sernik na kruchym cieście

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 1 kg sera do sernika,
  • 100 g cukru,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 żółtka.
  • 6 białek,
  • 150 g cukru,
  • 1 kisielu wiśniowego (wersja bez cukru).
  • 7 łyżek powideł śliwkowych.
  1. Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w małe kawałki, żółtka i łyżkę śmietany. Wszystkie składniki posiekaj nożem. Gdy zaczną się łączyć, wyrób ciasto dłońmi. Następnie uformuj w kulę i podziel na dwie części. Jedną z nich zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki. Drugą rozwałkuj (dopasuj do wielkości foremki), a następnie ponakłuwaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kwadrans.
  2. Teraz kolej na masę serową. Do miski włóż ser, dodaj cukier i zacznij miksować składniki. W trakcie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i miksuj przez kolejną minutę.
  3. Kolejny krok to pianka. Ubijaj białka - gdy zaczną gęstnieć, dodaj cukier i kontynuuj miksowanie. Gdy cukier się rozpuści, wsyp kisiel i ubijaj jeszcze przez moment.
  4. Na podpieczony i wystudzony spód równomiernie nałóż powidła. Potem wyłóż masę serową i wygładź. Na wierzch rozprowadź piankę. Wyjmij drugą połowę ciasta z lodówki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Najlepiej, by pokrywały całą warstwę pianki. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
„Ewa gotuje”: Sernik z waniliowym crème brûléePolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?