Przepis na naleśniki z 1860 roku. Wychodzą puszyste i doskonałe w smaku

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak przygotować idealne naleśniki? Sekretem jest jeden składnik
Jak przygotować idealne naleśniki? Sekretem jest jeden składnik123RF/PICSEL

Puszyste i obłędne w smaku naleśniki. Sekretem jest przepis z 1860 roku

Jak zrobić idealne naleśniki? Diabeł tkwi w szczegółach

Sekretem puszystych naleśników są ubite białka
Sekretem puszystych naleśników są ubite białka123RF/PICSEL

Przepis na naleśniki według Ćwierczakiewiczowej. Jest prostszy niż myślisz

  • 250 g mąki, 
  • 250 ml mleka, 
  • 4 jajka, 
  • 30 g masła klarowanego,
  • szczyptę soli. 
  1. W rondelku rozpuszczamy masło klarowane, a następnie je studzimy.
  2. Oddzielamy białka od żółtek i następnie ubijamy je na sztywną pianę.
  3. Do miski wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli. Następnie dodajemy mleko, przestudzone masło klarowane oraz żółtka. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy.
  4. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę masła klarowanego i smażymy naleśniki na złoty kolor. 
„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?