Reklama

Reklama

Pyszny obiad wegetariański

Nie przepadasz za mięsem? Mamy dla ciebie kilka propozycji na jarski obiad. Te posiłki są pełnowartościowe, zdrowe i bardzo smaczne!

Wegeomlet ze szpinakiem

Składniki

  • 1/2 kalafiora
  • 4 plasterki żółtej cukinii
  • 3 duże jajka
  • 3-4 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebulka szalotka lub dymka
  • 2 garści młodych listków szpinaku
  • 8-10 małych pomidorków
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • sól morska
  • pieprz ziołowy
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Kalafior opłucz, osusz, same różyczki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cukinię umyj, pokrój w kosteczkę. Seler opłucz, oczyść z podłużnych włókien i również zetrzyj na drobne wiórki. Szalotkę obierz i posiekaj. Czosnek wyciśnij przez praskę. Jajka ubij ze śmietanką na puszystą masę. 

2. Ser zetrzyj na drobne wiórki. Do masy jajecznej domieszaj przygotowane warzywa i 1/2 startego sera. Dopraw ziołami, kurkumą i papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Wlej masę jajeczno-warzywną. Smaż po 1-2 minuty z obu stron (aż się zetnie). 

3. Szpinak i pomidorki umyj, pomidorki pokrój na połówki. Ułóż na omlecie, posyp resztą sera. Piecz pod przykryciem, aż ser się stopi.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje