Pyszny obiad wegetariański
Nie przepadasz za mięsem? Mamy dla ciebie kilka propozycji na jarski obiad. Te posiłki są pełnowartościowe, zdrowe i bardzo smaczne!

Wegeomlet ze szpinakiem
Składniki
- 1/2 kalafiora
- 4 plasterki żółtej cukinii
- 3 duże jajka
- 3-4 łyżki śmietany kremówki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebulka szalotka lub dymka
- 2 garści młodych listków szpinaku
- 8-10 małych pomidorków
- 10 dag ostrego żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- sól morska
- pieprz ziołowy
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Kalafior opłucz, osusz, same różyczki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cukinię umyj, pokrój w kosteczkę. Seler opłucz, oczyść z podłużnych włókien i również zetrzyj na drobne wiórki. Szalotkę obierz i posiekaj. Czosnek wyciśnij przez praskę. Jajka ubij ze śmietanką na puszystą masę. 2. Ser zetrzyj na drobne wiórki. Do masy jajecznej domieszaj przygotowane warzywa i 1/2 startego sera. Dopraw ziołami, kurkumą i papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Wlej masę jajeczno-warzywną. Smaż po 1-2 minuty z obu stron (aż się zetnie). 3. Szpinak i pomidorki umyj, pomidorki pokrój na połówki. Ułóż na omlecie, posyp resztą sera. Piecz pod przykryciem, aż ser się stopi.

Kukurydziane talarki
Składniki
- 1 kalafior
- 1 jajko
- 1 bułka kukurydziana
- 1 łyżeczka kurkumy
- po dużej szczypcie mielonej kozieradki i czosnku granulowanego
- sól
- pieprz ziołowy
- olej
Sposób przygotowania
1. Bułkę namocz w 1/2 szkl. wody lub mleka. Kalafior zetrzyj na tarce o małych otworach. Połącz go z odciśniętą bułką, jajkiem, kurkumą, kozieradką i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę dobrze wyrób. 2. Z masy uformuj placki (ew. obtocz w płatkach kukurydzianych). Smaż na dobrze rozgrzanym oleju po ok. 3 minuty z każdej strony.

Chlebowy specjał
Składniki
- 1 mały kalafior
- 8 kromek chleba
- 1 mała cebula
- 4 duże jajka
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 1 szkl. startej mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta mielonego kminku
- sól
- mielony biały pieprz
- masło
Sposób przygotowania
1. Jajka roztrzep z mlekiem, posiekaną cebulą i czosnkiem, mozzarellą, kminkiem, solą, pieprzem. Włóż połówki kromek chleba, przemieszaj. Kalafior podziel na różyczki, gotuj 3 minuty w osolonym wrzątku, osącz. 2. Chleb i kalafior ułóż w naczyniu posmarowanym masłem. Polej masą jajeczną. Piecz 40 minut w 180°C. Posyp tymiankiem.

Mielone dla jarosza
Składniki
- różyczki z 1/2 dużego kalafiora
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki mrożonego lub świeżego groszku
- 1 marchewka
- po 2 łyżki posiekanego koperku i grubego szczypiorku
- 1 szkl. rozgotowanej kaszy jaglanej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej lub gryczanej
- 1/4 szkl. oleju q2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- po szczypcie gałki muszkatołowej i mielonej ostrej papryki
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Kalafior opłucz i osusz, cebulę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę opłucz, osusz, oczyść z pestek, potnij w kosteczkę. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na grubsze wiórki. 2. Do rozdrobnionych warzyw dodaj groszek, posiekaną zieleninę, kaszę, mąkę, olej, sos sojowy, miód, gałkę muszkatołową i mieloną paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj, aż powstanie masa, która daje się formować. 3. Olej rozgrzej na patelni. Mokrymi rękami uformuj kotleciki grubości niecałego centymetra. Smaż na rumiano z obu stron, po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Kotlety można też skropić olejem i upiec w piekarniku (ok. 20 minut w 180°C). Świetnie smakują ze schłodzonym jogurtem doprawionym solą i pieprzem.

Pizza cztery sery
Składniki
- spód
- 1 duży kalafior
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka dezaktywowanych płatków drożdżowych lub startego parmezanu
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do pizzy
- sól
- pieprz
- obłożenie
- po 10 dag sera mozzarella, pleśniowego, żółtego i wędzonego typu oscypek
- 2 pomidory
- 1 obrany ząbek czosnku
- 1 szkl. przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół
Sposób przygotowania
1. Spód: kalafior opłucz, osusz, odetnij same różyczki (bez gałązek). Zmiksuj go lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zagotuj 3 szkl. wody, wsyp sporą szczyptę soli. Wrzuć rozdrobniony kalafior, gotuj 1-2 minuty. Odcedź, osącz i dobrze odciśnij. 2. Masę z kalafiora wymieszaj z resztą składników. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj okrągły placek o grubości ok. 1 cm (najlepiej zrób to bezpośrednio na spodzie formy tortowej lub na blasze wyłożonej pergaminem). Piecz 40 minut w 180°. 3. Obłożenie: pomidory umyj, osusz, potnij w plastry. Sery zetrzyj na grubsze wiórki. Przecier zmiksuj z czosnkiem, octem i 1/2 ziół. Sosem posmaruj placek. Posyp serami. Na wierzchu ułóż plastry pomidorów. Posyp resztą ziół. Piecz 10 minut.