Pyszny obiad wegetariański
Nie przepadasz za mięsem? Mamy dla ciebie kilka propozycji na jarski obiad. Te posiłki są pełnowartościowe, zdrowe i bardzo smaczne!
Wegeomlet ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Kalafior opłucz, osusz, same różyczki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cukinię umyj, pokrój w kosteczkę. Seler opłucz, oczyść z podłużnych włókien i również zetrzyj na drobne wiórki. Szalotkę obierz i posiekaj. Czosnek wyciśnij przez praskę. Jajka ubij ze śmietanką na puszystą masę.
2. Ser zetrzyj na drobne wiórki. Do masy jajecznej domieszaj przygotowane warzywa i 1/2 startego sera. Dopraw ziołami, kurkumą i papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Wlej masę jajeczno-warzywną. Smaż po 1-2 minuty z obu stron (aż się zetnie).
3. Szpinak i pomidorki umyj, pomidorki pokrój na połówki. Ułóż na omlecie, posyp resztą sera. Piecz pod przykryciem, aż ser się stopi.
Kukurydziane talarki
Sposób przygotowania
1. Bułkę namocz w 1/2 szkl. wody lub mleka. Kalafior zetrzyj na tarce o małych otworach. Połącz go z odciśniętą bułką, jajkiem, kurkumą, kozieradką i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę dobrze wyrób.
2. Z masy uformuj placki (ew. obtocz w płatkach kukurydzianych). Smaż na dobrze rozgrzanym oleju po ok. 3 minuty z każdej strony.
Chlebowy specjał
Sposób przygotowania
1. Jajka roztrzep z mlekiem, posiekaną cebulą i czosnkiem, mozzarellą, kminkiem, solą, pieprzem. Włóż połówki kromek chleba, przemieszaj. Kalafior podziel na różyczki, gotuj 3 minuty w osolonym wrzątku, osącz.
2. Chleb i kalafior ułóż w naczyniu posmarowanym masłem. Polej masą jajeczną. Piecz 40 minut w 180°C. Posyp tymiankiem.
Mielone dla jarosza
Sposób przygotowania
1. Kalafior opłucz i osusz, cebulę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę opłucz, osusz, oczyść z pestek, potnij w kosteczkę. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na grubsze wiórki.
2. Do rozdrobnionych warzyw dodaj groszek, posiekaną zieleninę, kaszę, mąkę, olej, sos sojowy, miód, gałkę muszkatołową i mieloną paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj, aż powstanie masa, która daje się formować.
3. Olej rozgrzej na patelni. Mokrymi rękami uformuj kotleciki grubości niecałego centymetra. Smaż na rumiano z obu stron, po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Kotlety można też skropić olejem i upiec w piekarniku (ok. 20 minut w 180°C). Świetnie smakują ze schłodzonym jogurtem doprawionym solą i pieprzem.
Pizza cztery sery
Sposób przygotowania
1. Spód: kalafior opłucz, osusz, odetnij same różyczki (bez gałązek). Zmiksuj go lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zagotuj 3 szkl. wody, wsyp sporą szczyptę soli. Wrzuć rozdrobniony kalafior, gotuj 1-2 minuty. Odcedź, osącz i dobrze odciśnij.
2. Masę z kalafiora wymieszaj z resztą składników. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj okrągły placek o grubości ok. 1 cm (najlepiej zrób to bezpośrednio na spodzie formy tortowej lub na blasze wyłożonej pergaminem). Piecz 40 minut w 180°.
3. Obłożenie: pomidory umyj, osusz, potnij w plastry. Sery zetrzyj na grubsze wiórki. Przecier zmiksuj z czosnkiem, octem i 1/2 ziół. Sosem posmaruj placek. Posyp serami. Na wierzchu ułóż plastry pomidorów. Posyp resztą ziół. Piecz 10 minut.