Pyzy z mięsem

Pyzy to tradycyjne polskie kluseczki w rozmiarze większym niż standardowy. W wersji klasycznej powstają z trzech składników podstawowych (z dodatkiem soli), ale wielu uważa, że najsmaczniejsze są pyzy nadziewane, np. mięsem.

Rozpływają się w ustach
Rozpływają się w ustach123RF/PICSEL

Ciasto

Farsz

1. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy drobno.

2. Mięso mielone umieszczamy w garnku, wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką, zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę. Odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia.

3. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia.

4. Łączymy ugotowane mięso, marchewkę i pietruszkę z usmażoną cebulką, dodajemy przyprawy. Możemy zmiksować całość lub wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

5. Ok. 1/4 ziemniaków obieramy, odkładamy, pozostałe 3/4 gotujemy w mundurkach do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzamy, studzimy, obieramy, starannie rozgniatamy.

6. Nieugotowane ziemniaki ścieramy na tarce (możemy je rozdrobnić w malakserze). Gotową ziemniaczaną pulpę odciskamy z nadmiaru wody.

7. W dużej misce łączymy pulpę, ugotowane, rozgniecione ziemniaki, surowe jajko, kilka łyżek mąki, szczyptę soli. Mieszamy starannie, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zwilżonymi dłońmi odrywamy z ciasta kawałeczki i formujemy płaskie placki. Na każdym umieszczamy łyżkę mięsno-warzywnego farszu i zlepiamy, tworząc kulki. 

8. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy doń powstałe pyzy (niewielkimi partiami). Gotowe zaczną wypływać - ostrożnie je wyławiamy. Podajemy np. z podsmażonym i pokrojonym w kostkę boczkiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas