Quiche z grzybami i pomidorami

Potrawa smakuje świetnie zarówno na zimno, jak na ciepło. Jest doskonałą propozycją na pikniki i inne letnie przyjęcia.

Oryginalna quiche smakuje doskonale
Oryginalna quiche smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 4-8 porcji:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 dag pieczarek
  • 1 pomidor
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki siekanej natki

Przygotowanie:

1. Mąkę posiekać z masłem, dodać sól i kilka łyżek lodowatej wody. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cienko. Ciastem wylepić formę, wysmarowaną odrobiną masła. Ponakłuwać widelcem, wysypać suchą fasolą. Piec w temp.200°C przez ok. 15 minut. Zsypać fasolę, dopiec na złoto.

2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć lekko na rozgrzanej oliwie razem z cebulą posiekaną w piórka.

3. Jajka i śmietanę roztrzepać, dodać ser i przyprawy. Połączyć z pieczarkami. Wylać masę na ciasto, udekorować plastrami pomidora. Piec ok. 20 minut.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas