Quiche z grzybami i pomidorami
Potrawa smakuje świetnie zarówno na zimno, jak na ciepło. Jest doskonałą propozycją na pikniki i inne letnie przyjęcia.
Składniki na 4-8 porcji:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 1 łyżeczka soli
- 20 dag pieczarek
- 1 pomidor
- 3 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 10 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz
- 2 łyżki siekanej natki
Przygotowanie:
1. Mąkę posiekać z masłem, dodać sól i kilka łyżek lodowatej wody. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cienko. Ciastem wylepić formę, wysmarowaną odrobiną masła. Ponakłuwać widelcem, wysypać suchą fasolą. Piec w temp.200°C przez ok. 15 minut. Zsypać fasolę, dopiec na złoto.
2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć lekko na rozgrzanej oliwie razem z cebulą posiekaną w piórka.
3. Jajka i śmietanę roztrzepać, dodać ser i przyprawy. Połączyć z pieczarkami. Wylać masę na ciasto, udekorować plastrami pomidora. Piec ok. 20 minut.