Quiche ze szparagami
Wyborne szparagi.

Składniki na 8 porcji:
- 10 dag masła, - 20 dag mąki, - 7 jajek, - sól, - po 2 wiązki białych i zielonych szparagów, - cukier, - 375 ml mleka, - pieprz, - mielona gałka muszkatołowa, - 6 cienkich plasterków szynki wędzonej, - majeranek do dekoracji
Przygotowanie:
Z masła, mąki, 1 jajka, szczypty soli i 1,5 łyżki zimnej wody zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i ochładzaj 30 minut. Białe szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce, zielonym szparagom odetnij końce. Szparagi gotuj w osobnych garnkach po około 3 minuty. Odcedź. Przelej zimną wodą. 6 jajek zmiksuj z mlekiem, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Formę do tart wyłóż papierem do pieczenia, spód i brzegi wylep ciastem kruchym. Na tym ułóż szparagi i szynkę. Zalej mlekiem z jajkami. Wstaw do piekarnika 200 st. C i piecz 45-50 minut. Gotowy quiche wyjmij, udekoruj majerankiem.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!