Cynamonki są twarde i mało cynamonowe? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów

Kiedy lądują w piekarniku, szybko wypełniają mieszkanie swoim cynamonowym aromatem. Wkrótce wabią do stołu nawet największego niejadka, zaskakując kolejno smakiem i konsystencją. Zdarza się jednak, że wychodzą twarde i mało cynamonowe. Co zrobić, żeby cynamonki były puszyste? Sprawdź, czy nie popełniasz tych prostych błędów.

Te dwa błędy popełnia niemal każdy. Oto co zrobić, żeby cynamonki były miękkie
Te dwa błędy popełnia niemal każdy. Oto co zrobić, żeby cynamonki były miękkie123RF/PICSEL

Cynamonki, wraz z nadejściem jesieni, stają się obowiązkowym punktem menu każdego wielbiciela wypieków. Nieskomplikowany przepis kusi nawet najmniej wprawionych w boje kuchenne, zaś cynamonowy smak potrafi pobudzić kubki smakowe największego smakosza. Należy jednak zachować ostrożność - po to, by nie zrujnować ich konsystencji i aromatu.

Szybkie cynamonki: przepis. Zachwycą smakiem

Kanelbulle - jak nazywa się cynamonową bułeczkę w Szwecji, skąd pochodzi. Po raz pierwszy zaskoczyła swoim smakiem najpewniej w 1920 roku, kiedy zwiększyła się dostępność potrzebnych do jej przyrządzenia składników: cukru, masła, mąki i cynamonu. Wkrótce w krajach skandynawskich zaczęto traktować ją jako narodowy wypiek - a chociaż do Europy dotarła stosunkowo późno, szybko podbiła podniebienia swoim smakiem, niedługo później stając się obowiązkowym, jesiennym deserem.

Czemu cynamonki są twarde? Sprawdź, czy nie popełniłeś tego błędu
Czemu cynamonki są twarde? Sprawdź, czy nie popełniłeś tego błędu123RF/PICSEL

Cynamonki zaskakują nieskomplikowanym przepisem. Do ich przygotowania konieczne są:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 30 g drożdży plus 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła,
  • 250 mln mleka,
  • szczypta soli,
  • 60 g masła,
  • 3 łyżki cukry pudru,
  • czubata łyżka cynamonu.
  1. W miseczce utrzeć drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na kilka minut.
  2. Masło rozpuścić, a mleko podgrzać. Do dużej miski wsypać mąkę.
  3. Utrzeć dwa żółtka z 3 łyżkami cukru.
  4. Drożdże, utarte żółtka, mleko i szczyptę soli dodać do mąki. Wyrabiać ręką, stopniowo wlewając masło. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki.
  5. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na minimum 40 minut, do momentu aż podwoi swoją objętość.
  6. Czas na cynamonowe nadzienie. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
  7. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem i posypać cynamonem zmieszanym z cukrem. Zwinąć roladę.
  8. Kroić roladę na 1,5 cm kawałki. Odłożyć do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec około 20 minut w 170 st. C.

Aby cynamonki zachwyciły smakiem i konsystencją, w trakcie ich przygotowywania warto zwrócić uwagę na szczegóły - wystrzegając się przy tym prostych błędów, które w kilka chwil mogą zrujnować żmudną pracę.

Czemu cynamonki są twarde? Sprawdź, czy nie popełniłeś tego błędu

Cynamonki, by po upieczeniu zachwycały miękkością, muszą mieć czas, by wyrosnąć. Nie warto się więc spieszyć. Gdy trafią już do piekarnika, warto dokładnie je obserwować. Przetrzymane w zbyt wysokiej temperaturze ciasto drożdżowe stanie się bowiem suche i ciemne, a na jego powierzchni pojawi się gruba skóra. Co więcej, nie wyrośnie - zamiast tego "zestali się", tworząc zakalec, a z zewnątrz zbyt mocno się rumieniąc.

Ważne może okazać się także naczynie, w którym cynamonki zostaną przygotowane. Drożdżówki muszą mieć bowiem wokół nieco miejsca, by w trakcie pieczenia mogły rosnąć. Jeśli umieszczone zostaną w zbyt małym naczyniu żaroodpornym lub blasze, będą wyskakiwać do góry - nie będą wówczas wyglądać idealnie, chociaż wciąż mogą zachwycać smakiem.

Kiedy cynamonki opuszczą już piekarnik, zanim zostaną potraktowane lukrem (bo tak dekoruje się je najczęściej), muszą chwilę odpocząć. Nawet perfekcyjnie wykonany, gęsty lukier nie sprawdzi się bowiem, kiedy zostanie nałożony na jeszcze ciepłe ciasto. Cynamonowe drożdżówki należy więc dekorować około 20-25 minut po wyjęciu z piekarnika. Podobna zasada tyczy się nakładania na cynamonki kremu z serka śmietankowego. Znacznie łatwiej będzie wykonać ten zabieg, kiedy bułeczki nie będą już tak ciepłe.

Milena Rostkowska-Galant na “Biegu z Radością” rozmawia z Mikołajem RoznerskimPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas