Cynamonki są twarde i mało cynamonowe? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Te dwa błędy popełnia niemal każdy. Oto co zrobić, żeby cynamonki były miękkie
Te dwa błędy popełnia niemal każdy. Oto co zrobić, żeby cynamonki były miękkie123RF/PICSEL

Szybkie cynamonki: przepis. Zachwycą smakiem

Czemu cynamonki są twarde? Sprawdź, czy nie popełniłeś tego błędu
Czemu cynamonki są twarde? Sprawdź, czy nie popełniłeś tego błędu123RF/PICSEL
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 30 g drożdży plus 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła,
  • 250 mln mleka,
  • szczypta soli,
  • 60 g masła,
  • 3 łyżki cukry pudru,
  • czubata łyżka cynamonu.
  1. W miseczce utrzeć drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na kilka minut.
  2. Masło rozpuścić, a mleko podgrzać. Do dużej miski wsypać mąkę.
  3. Utrzeć dwa żółtka z 3 łyżkami cukru.
  4. Drożdże, utarte żółtka, mleko i szczyptę soli dodać do mąki. Wyrabiać ręką, stopniowo wlewając masło. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki.
  5. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na minimum 40 minut, do momentu aż podwoi swoją objętość.
  6. Czas na cynamonowe nadzienie. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
  7. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem i posypać cynamonem zmieszanym z cukrem. Zwinąć roladę.
  8. Kroić roladę na 1,5 cm kawałki. Odłożyć do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec około 20 minut w 170 st. C.

Czemu cynamonki są twarde? Sprawdź, czy nie popełniłeś tego błędu

Milena Rostkowska-Galant na “Biegu z Radością” rozmawia z Mikołajem RoznerskimPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?