Ekspresową szarlotkę robię z zaledwie kilku składników. Goście uwielbiają ten smak
Niezapowiedziani goście? A może nagły przypływ chęci na coś słodkiego? Złap za szklankę, napełnij płatkami owsianymi i zmieszaj z jabłkami. Moja babcia uwielbia ten sposób. W kilka chwil wyczarujesz smaczną, „ekspresową szarlotkę”.
Tradycyjna szarlotka stawia nas niejednokrotnie przed sporym wyzwaniem. Do jej przygotowania konieczne są bowiem nawet niewielkie umiejętności kucharskie, a do tego również odrobina wolnego czasu. Chociaż zachwyca smakiem, czasami trzeba się natrudzić, by ją stworzyć. Oto więc smaczna i zdrowa alternatywa. Wykonasz w kilka chwil.
Zobacz również: Puszysty spód, kwaśna nuta jabłek i górskie szczyty z kremu. Jak przygotować szarlotkę alpejską?
Szybka szarlotka w tortownicy. Potrzebujesz tylko kilku składników
Szarlotka przez wielu uznawana jest za jedno z najsmaczniejszych polskich wypieków. By zaoszczędzić nieco na czasie - szczególnie wtedy, kiedy niezapowiedziani goście stoją już u progu - warto sięgnąć po jej ekspresową wersję. Co ważne, z przygotowaniem tego ciasta poradzi sobie każdy - nawet ten, kto dotąd nie próbował swoich sił w pieczeniu.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Potrzebować będziesz:
- 1 szklankę płatków owsianych błyskawicznych,
- 1 jabłko,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 15 sztuk orzechów włoskich,
- 1 łyżkę masła,
- 1 łyżkę masła orzechowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Pozostałe składniki wyjmij z lodówki, by uzyskały temperaturę pokojową. Nastaw piekarnik na 180 st. C.
- Wszystkie składniki, oprócz orzechów włoskich, rozdrobnij w blenderze. Dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę lub blaszkę o wymiarach 18 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę. Wierzch posyp orzechami.
- Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.
Ekspresowa szarlotka zachwyci smakiem. Na uwagę zasługuje jednak również jej skład. Jest bowiem jednym ze zdrowszych ciast, którym możesz zajadać się bez obaw.
Zobacz również: Puszysty obłoczek z sezonowego warzywa. Ciasto, którym bez opamiętania zajadam się jesienią
Czy płatki owsiane są naprawdę zdrowe? Zdziwisz się, co potrafią
Płatki owsiane zalet mają wiele. Dodane do deseru zamienią go więc w zdrową przekąskę. W swoim składzie zawierają bowiem witaminy z grupy B oraz witaminę E czy kwas foliowy, a także minerały: wapń, żelazo, cynk, fosfor czy potas. Zaledwie pół szklanki suchego produktu dostarcza zaś znaczącej ilości codziennego zapotrzebowania na mangan, magnez i miedź.
Płatki owsiane, bogate dodatkowo w błonnik, regulują pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Pozytywnie wpływają też na układ sercowo-naczyniowy. Wprowadź więc do codziennej diety i ciesz się ich możliwościami. Jak się okazuje, świetnie sprawdzą się nawet jako składnik wypieków.
Zobacz również: To nie żart - Ewa Wachowicz potrafi zrobić przepyszne ciasto z cukinii. Niebo w gębie