Racuchy drożdżowe z dżemem
Polecamy przepis na pyszne i lekkie racuchy.
Składniki:
- pół kg mąki,
- opakowanie cukru waniliowego,
- pół kostki drożdży (5 dag),
- 2-3 szklanki mleka,
- słoik ulubionego dżemu,
- szczypta soli, o
- lej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, sól i mleko (tyle, by ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż na naleśniki). Mieszaj, aż w cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Odstaw.
Olej rozgrzej na patelni. Łyżką maczaną w ciepłej wodzie kładź porcje ciasta na oleju. Łyżką zrób lekki dołek w cieście, nałóż odrobinę dżemu. Przykryj go cienką warstwą ciasta. Umaż z dwóch stron. Posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 6.
Cena za porcję: 1,50 zł.
Przepis przysłała Irena Pancerz z Wielkiej Wsi.