Racuchy z jabłkami

Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, odrobiną ciepłego mleka i mąki.

Składniki na 20 porcji:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 5 dag cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 250-270 ml mleka szczypta soli
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 4-5 małych jabłek
  • 10 dag cukru pudru wymieszanego z cynamonem
  • olej do smażenia

Reklama


Sposób przygotowania:


1. Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, odrobiną ciepłego mleka i mąki. Zaczyn przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą i skórką cytrynową. Dodaj stopione i przestudzone masło, zaczyn, jajka oraz resztę cukru i ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w plasterki. Łyżką nabieraj porcje ciasta, kładź je na rozgrzany olej, formując owalne racuchy. Na każdym połóż plasterek jabłka. Usmaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Gotowe racuchy osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem z cynamonem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje