Racuchy z jabłkami
Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, odrobiną ciepłego mleka i mąki.
Składniki na 20 porcji:
- 50 dag mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 5 dag cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- 250-270 ml mleka szczypta soli
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 4-5 małych jabłek
- 10 dag cukru pudru wymieszanego z cynamonem
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, odrobiną ciepłego mleka i mąki. Zaczyn przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą i skórką cytrynową. Dodaj stopione i przestudzone masło, zaczyn, jajka oraz resztę cukru i ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w plasterki. Łyżką nabieraj porcje ciasta, kładź je na rozgrzany olej, formując owalne racuchy. Na każdym połóż plasterek jabłka. Usmaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Gotowe racuchy osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem z cynamonem.