Racuszki ziemniaczane z wędzoną piersią gęsi
Przepis Johanna Lafera.
- 250 g wędzonej piersi gęsiej
- 200 g ziemniaków
- 75 ml mleka
- 10 g drożdży
- 3 jajka
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 pigwy
- sok z 2 cytryn
- 60 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 200 ml białego wina
- 1 łyżka syropu z granatów (Grenadine)
- 25 g imbiru
- laska wanilii
- szczypta cynamonu
- chili
- pół granatu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 30 g sklarowanego masła
- trybulka do dekoracjiPrzygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Obrać i przecisnąć przez praskę. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Jajka rozdzielić. Żółtka, zaczyn, mąkę i proszek do pieczenia dodać do ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrobić na gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Pigwy obrać, pokroić na 5 mm kostkę, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić, miąższ wybrać czubkiem noża. Cukier i miód skarmelizować. Wlać wino i Grenadine i zredukować o połowę. Dodać pigwę, obrany i utarty imbir, laskę i miąższ wanilii, cynamon. Doprawić solą i chili i gotować jeszcze 20-25 minut pod przykryciem. Pod koniec dodać ocet, ostudzić. Przygotowany sos nałożyć na talerze.
Z przygotowanego ciasta smażyć racuchy na sklarowanym maśle. Pierś gęsi cienko pokroić ostrym nożem. Racuchy układać na talerzach i obkładać plastrami wędzonej piersi. Dekorować trybulką i owocem granatu.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal