Ratatuj w pieczarkach
Znudziło ci się już tradycyjne ratatuj? Lubisz zaskakiwać w kuchni? Ten przepis jest właśnie dla ciebie! Ratatuj w pieczarkach jest łatwe i szybkie do przygotowania, a do tego wygląda efektownie.
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyść, pozbaw ogonków. Kapelusze wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj. Wyjmij, osącz.
2. Cukinię, patisona oraz marchewkę obierz lub dokładnie wyszoruj. Pokrój w kostkę. Poszatkuj umyte pomidory (możesz je wcześniej sparzyć i obrać). W rondelku rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cukinię, patisona i marchew. Przesmaż, podlej odrobiną wody. Duś pod przykryciem 10 min. Dodaj pomidory, jeszcze chwilę duś.
3. Ratatuj dopraw czosnkiem, solą, pieprzem oraz curry. Pieczarki ułóż na blasze, napełnij warzywami. Na wierzchu rozłóż wiórki masła. Zapiekaj 10 min w 200°C. Dekoruj szczypiorkiem.