Restauracyjne sztuczki na pozbycie się gryzącego zapachu cebuli

article cover
Photogenica

Składniki

Zanurz cebulę w lodowatej wodzie Drażniące właściwości cebuli spowodowane są obecnością związków siarki, które są neutralizowane podczas gotowania. Woda może dać podobny efekt, ponieważ działa na wiele składników, zmniejszając drażniący zapach cebuli. Pozostaw cebulę w zimnej wodzie na około 10 minut, a zapach cebuli będzie znacznie mniej intensywny. Możesz też zanurzyć je w occie lub soku z cytrusów, aby dodać do nich nowego aromatu. Ta sztuczka ma jeszcze jedną zaletę: dodanie lodu do wody nadaje cebuli chrupkości, co może dać nowe życie starszym cebulom lub po prostu zamienić świeże cebule w doskonałą chrupiącą przyprawę.

zdjęcie
Photogenica

Składniki

Obtocz cebulę w soli Dla tych, którzy nie chcą chrupkich, namoczonych wcześniej w wodzie cebul, cenna może okazać się informacje, że posolenie ich może wyeliminować szczypanie w oczy podczas krojenia, ale również nadać im delikatniejszą strukturę. Obtocz cebulę w soli i pozostaw ją na 15 minut; sól wchłonie dużą ilość wilgoci i nieco składników odpowiedzialnych za drażniące właściwości cebuli. Następnie możesz zetrzeć/strząsnąć nadmiar soli, jeśli chcesz. Jest to również przepis na dodatek do sosu do sałatki; posól kilka pokrojonych szalotek, a wilgotny sos połączy się z delikatnym smakiem cebuli.

zdjęcie
Photogenica

Składniki

Dodaj ocet lub wodę i wstaw do mikrofalówki A to najszybszy sposób: włóż pokrojone cebule do miski z wodą i octem, dodaj sól, a następnie wstaw miskę do mikrofalówki na 10 sekund. Voilà! Jako kompromis pomiędzy surową a ugotowaną cebulą, zalecamy gotowanie jej przez minutę lub dwie na dużym ogniu, co wyeliminuje intensywny zapach cebuli, pozostawiając jej strukturę.

zdjęcie
Photogenica

Składniki