Reklama

Reklama

Risotto z grzybami i serem

Risotto z grzybami i serem podbiło serca Polaków. Plusem każdego risotto jest to, że można dowolnie komponować składniki i podawać je na wiele sposobów. Risotto z grzybami i serem jest przepyszne.

Składniki

  • 40 dag borowików
  • 15 suszonych podgrzybków
  • po szklance ryżu, białego wytrawnego wina i wywaru warzywnego
  • 2 cebule
  • 1 mały bakłażan
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • pieprz
  • sól

Risotto z grzybami i serem - przygotowanie

Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie. Odcedź (wywar zachowaj), pokrój. Grzyby świeże pokrój, usmaż na połowie masła.

Bakłażana umyj, pokrój w drobną kostkę i wypłucz pod bieżącą wodą w sitku. W misce posól go obficie i zostaw na 5-10 minut. Po tym czasie wypłucz go jeszcze raz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Cebule pokrój, przesmaż na maśle razem z bakłażanem. Dodaj suszone grzyby, podsmaż. Dodaj ryż, zeszklij. Wlej wino. 

Gdy ryż je wchłonie, gotuj, podlewając wywarami z grzybów i warzyw. Dodaj usmażone grzyby i ser, przypraw.

Reklama

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Risotto z warzywami

Domowa pizza

Risotto z kurczakiem

Zobacz również: 



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy