Risotto z grzybami i serem
Risotto z grzybami i serem podbiło serca Polaków. Plusem każdego risotto jest to, że można dowolnie komponować składniki i podawać je na wiele sposobów. Risotto z grzybami i serem jest przepyszne.
Risotto z grzybami i serem - przygotowanie
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie. Odcedź (wywar zachowaj), pokrój. Grzyby świeże pokrój, usmaż na połowie masła.
Bakłażana umyj, pokrój w drobną kostkę i wypłucz pod bieżącą wodą w sitku. W misce posól go obficie i zostaw na 5-10 minut. Po tym czasie wypłucz go jeszcze raz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Cebule pokrój, przesmaż na maśle razem z bakłażanem. Dodaj suszone grzyby, podsmaż. Dodaj ryż, zeszklij. Wlej wino.
Gdy ryż je wchłonie, gotuj, podlewając wywarami z grzybów i warzyw. Dodaj usmażone grzyby i ser, przypraw.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: