Risotto z łososiem i dymką
Risotto nieco mniej klasyczne. Tym razem spróbuj przygotować je nie z mięsem, ale z rybą. Smakuje równie świetnie, a jest mniej kaloryczne.
Składniki:
- 200 g ryżu
- 8 dag parmezanu
- 40 dag filetów z łososia
- 4 młode dymki
- oliwa z oliwek
- suszone pomidory
- 80 ml śmietany
- rukola
- cytryna
Przygotowanie:
Ryż ugotuj wg przepisu. Nie wsypuj jeszcze parmezanu. 40 dag filetów z łososia pokrój w grubszą kostkę.
Na 2 łyżkach oliwy podsmaż 4 młode dymki, łososia oraz 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów.
Podsmażone składniki dodaj do ugotowanego ryżu, dolej 80 ml śmietany do gotowania (18 proc.), wsyp 8 dag tartego parmezanu i wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na końcu dołóż do potrawy sporą garść umytej i osuszonej rukoli. Każdą porcję oprósz kolorowym pieprzem. Podawaj z ćwiartką, wcześniej wyrolowanej na blacie, cytryny.