Reklama

Reklama

Risotto z parmezanem

Risotto z parmezanem podbiło serca Polaków. Plusem tej potrawy jest to, że można dowolnie komponować składniki i podawać je na wiele sposobów. Risotto z parmezanem jest strzałem w dziesiątkę!

Składniki

  • 500 ml bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Risotto z parmezanem - przygotowanie

1. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę. Dusić warzywa na małym ogniu aż zmiękną.

2. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać ryż i smażyć aż będzie przezroczysty, następnie wlać białe wino i zagotować.

3. Dodawać po chochelce bulionu, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzać do momentu zużycia całego bulionu.

4. Risotto przyprawić solą, na koniec dodać parmezan i pozostałe masło (1 łyżka), wymieszać i natychmiast podawać.

Reklama

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Risotto z warzywami

Domowa pizza

Pizza w czterech smakach
Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Risotto z parmezanem | parmezan | kuchnia włoska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje