Risotto z parmezanem

Risotto z parmezanem podbiło serca Polaków. Plusem tej potrawy jest to, że można dowolnie komponować składniki i podawać je na wiele sposobów. Risotto z parmezanem jest strzałem w dziesiątkę!

Risotto z parmezanem to pyszne danie
Risotto z parmezanem to pyszne danieINTERIA.PL

Risotto z parmezanem - przygotowanie

1. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę. Dusić warzywa na małym ogniu aż zmiękną.

2. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać ryż i smażyć aż będzie przezroczysty, następnie wlać białe wino i zagotować.

3. Dodawać po chochelce bulionu, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzać do momentu zużycia całego bulionu.

4. Risotto przyprawić solą, na koniec dodać parmezan i pozostałe masło (1 łyżka), wymieszać i natychmiast podawać.

Sprawdź też inne nasze przepisy:


Zobacz również:

Philips Multicooker: Risotto z warzywami
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas