Robert Makłowicz zdradził swój przepis na świąteczny sernik z... ziemniakami
Kilka ostatnich odcinków swojego programu kulinarnego na YouTube Robert Makłowicz poświęcił na prezentowanie przepisów na dania wigilijne i świąteczne. Na warsztat wziął m.in. klasyk wśród deserów, czyli sernik. Według tradycji kultywowanej w jego rodzinie, do masy serowej dodaje się zgniecione ziemniaki. Dzięki temu ciasto jest wilgotniejsze.
Przygotowując masę serową, Robert Makłowicz sięgnął po miseczkę, w której były ugotowane ziemniaki, co mogło wprawić w zdumienie widzów jego kanału na YouTube.
- To są ziemniaki zgniecione na puree. Ziemniaki takie, które mają w sobie jak najwięcej skrobi, są jak najbardziej mączyste. Kopiata takich ziemniaków łyżka. Po co ziemniaki w serniku? (...) Ziemniaki sprawiają, że rzecz, do której są dodane, zachowuje wilgoć. Więc to będzie wilgotny, puszysty sernik. Ziemniaki dodaje się również dość często do chleba. Właśnie po ty, by dłużej był wilgotny" - wyjaśnia znawca kulinariów.
Do przygotowania sernika a la Makłowicz potrzebne są następujące składniki: 1 kg twarogu sernikowego, 300 g cukru pudru, 1,5 łyżki gładko zgniecionych ziemniaków, 2 łyżki mąki krupczatki, 8 żółtek, 1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej, 1 niepryskana i niewoskowana cytryna, 4 białka, szczypta soli, garść rodzynek, masło do wysmarowania formy i mąka do wysypania formy.
- W misce dokładnie wymieszać ser, cukier puder, ziemniaki, mąkę i żółtka. Ubić białka na sztywną pianę, nieco je soląc przed ubiciem, delikatnie wszystko wymieszać, dodając startą skórkę z cytryny, wanilię i bakalie. Przełożyć masę do formy, dokładnie wysmarowanej masłem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 50-60 minut. Wyjąć z formy i kroić po ostygnięciu - instruuje na filmiku Makłowicz.
Popularny kucharz zdradził też przepis na z mus wiśniowy, z którym serwuje się w jego domu sernik. Do jego zrobienia wykorzystuje 500 g mrożonych wiśni, 4-5 łyżek cukru, 1 łyżeczkę mielonych goździków i kawałek kory cynamonu. Mrożone wiśnie należy przełożyć do rondla, dolać ok. 100 ml wody, dodać cukier, goździki i cynamon. Całość gotować pod przykryciem około 30 minut, a tak powstały sos zmiksować potem na gładki mus.