Reklama

Reklama

Rogaliki z bryndzą

Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (lub: kostka masła, 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka wody, szczypta soli), opakowanie bryndzy (ok. 20 dag), 10 dag serka śmietankowego, tymianek, cząber, ew. sezam i kminek, sól, jajko.

Mrożone ciasto francuskie rozmroź lub zrób ciasto francuskie sama: z przesianej mąki, soli i wody wyrób niezbyt gęste, gładkie ciasto. Następnie odstaw je do lodówki, by dość mocno się schłodziło.

Schłodzone ciasto rozwałkuj, połóż na nim plastry masła, składaj jak kopertę, ponownie wałkuj, kładź znowu masło. Odstawiaj do schłodzenia. Tak postępuj kilkakrotnie, aż zużyjesz całe masło.

Zrób farsz: bryndzę dokładnie wymieszaj z serkiem śmietankowym oraz ziołami. Jeśli trzeba, dopraw do smaku.

Ciasto pokrój na kwadraty lub trójkąty o boku 10 cm. Na każdy kawałek ciasta nałóż nadzienie z bryndzy wymieszanej z serkiem śmietankowym i ziołami. Zwiń w zgrabne rogaliki.

Reklama

Rogaliki poukładaj na blasze, posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem (możesz je także posypać szczyptą kminku lub sezamu).

Wstaw blachę do piekarnika i piecz rogaliki przez około 30 minut w temperaturze 200°C, aż się zezłocą.

Gotowe rogaliki możesz podawać jako przekąskę lub jako dodatek do zup, np. czerwonego barszczu.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: przekąski | ciasto francuskie | bryndza

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje