Rogaliki z bryndzą
Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (lub: kostka masła, 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka wody, szczypta soli), opakowanie bryndzy (ok. 20 dag), 10 dag serka śmietankowego, tymianek, cząber, ew. sezam i kminek, sól, jajko.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, połóż na nim plastry masła, składaj jak kopertę, ponownie wałkuj, kładź znowu masło. Odstawiaj do schłodzenia. Tak postępuj kilkakrotnie, aż zużyjesz całe masło.
Zrób farsz: bryndzę dokładnie wymieszaj z serkiem śmietankowym oraz ziołami. Jeśli trzeba, dopraw do smaku.
Ciasto pokrój na kwadraty lub trójkąty o boku 10 cm. Na każdy kawałek ciasta nałóż nadzienie z bryndzy wymieszanej z serkiem śmietankowym i ziołami. Zwiń w zgrabne rogaliki.
Rogaliki poukładaj na blasze, posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem (możesz je także posypać szczyptą kminku lub sezamu).
Wstaw blachę do piekarnika i piecz rogaliki przez około 30 minut w temperaturze 200°C, aż się zezłocą.
Gotowe rogaliki możesz podawać jako przekąskę lub jako dodatek do zup, np. czerwonego barszczu.