Rolada mięsno-serowa

Wyborna propozycja na obiad inny niż zwykle. Rolada smakuje rewelacyjnie także na drugi dzień, w wersji na zimno. Jej wnętrze można wypełniać dowolnymi dodatkami, według upodobań.

Ten smak nie ma sobie równych
Ten smak nie ma sobie równych123RF/PICSEL

Placek serowy:

Farsz:

1. 500 g sera ścieramy na dużych oczkach tarki. Starty ser umieszczamy w miseczce, wbijamy jajka i dodajemy cztery łyżki majonezu. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (papier możemy lekko nasmarować tłuszczem). Wylewamy masę serową i zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 20-30 min. Z ze spodu upieczonego ciasta ostrożnie usuwamy papier.

3. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju z porem pokrojonym w półplasterki i papryką pokrojoną w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. 

4. 250 g sera na farsz ścieramy na dużych oczkach tarki. Połową tej ilości posypujemy placek serowy, układamy pieczarki, paprykę, plasterki pora, pokrojone serki topione i wędlinę pokrojoną w kosteczkę. Zasypujemy całość drugą połową sera. Zawijamy jak roladę. Zapiekamy danie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 min.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas