Reklama

Reklama

Rolada mięsno-serowa

Wyborna propozycja na obiad inny niż zwykle. Rolada smakuje rewelacyjnie także na drugi dzień, w wersji na zimno. Jej wnętrze można wypełniać dowolnymi dodatkami, według upodobań.

Placek serowy:

Składniki

  • 500 g żółtego sera
  • 4 całe jajka
  • 2 łyżki majonezu

Reklama

Farsz:

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 500 g salami lub innej wędliny
  • 250 g żółtego sera
  • 1 czerwona papryka
  • biała część pora
  • 3 trójkąciki serków topionych
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

1. 500 g sera ścieramy na dużych oczkach tarki. Starty ser umieszczamy w miseczce, wbijamy jajka i dodajemy cztery łyżki majonezu. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (papier możemy lekko nasmarować tłuszczem). Wylewamy masę serową i zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 20-30 min. Z ze spodu upieczonego ciasta ostrożnie usuwamy papier.

3. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju z porem pokrojonym w półplasterki i papryką pokrojoną w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. 

4. 250 g sera na farsz ścieramy na dużych oczkach tarki. Połową tej ilości posypujemy placek serowy, układamy pieczarki, paprykę, plasterki pora, pokrojone serki topione i wędlinę pokrojoną w kosteczkę. Zasypujemy całość drugą połową sera. Zawijamy jak roladę. Zapiekamy danie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 min.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje