Reklama

Reklama

Rolada rzymska z pieczarkami

W naszym przepisie rolada rzymska z nadzieniem pieczarkowym. Pieczeń możesz też faszerować szpinakiem, cukinią, suszonymi pomidorami, oliwkami lub papryką.

Składniki na 8-10 porcji: 


  • 50 dag mielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • 50 dag mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 małe cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Reklama


Przygotowanie:

1. Bułkę namocz w wodzie. Cebule obierz z łupin, drobno posiekaj. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę. Połowę cebuli odłóż, do pozostałej dodaj pokrojone pieczarki. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje cały płyn. Na koniec dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

2. Do miski włóż mięso. Dodaj jajka, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, odłożoną cebulę oraz pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem.

3. Na blacie rozłóż folię spożywczą. Na niej ułóż mięso formując je w prostokąt. Posmaruj je musztardą, na środku rozłóż pieczarki z cebulą. Mięso zwiń jak najściślej wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie folią. Pieczeń przełóż do podłużnej foremki wysmarowanej olejem. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno. Rada: Pieczeń możesz upiec w formie do babki z kominkiem, będzie się efektownie prezentować na stole.

Przygotowanie: 90 minut Porcja: 380 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: mięso

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje