Rolada szpinakowo-łososiowa

Aktualizacja

Rolada szpinakowa uchodzi za skomplikowaną w przygotowaniu, ale wcale tak być nie musi. Koniecznie sprawdź ten przepis i przekonaj się, że robi się ją naprawdę szybko - a wkrótce rolada szpinakowo-łososiowa stanie się hitem twoich rodzinnych imprez!

Rolady doskonale prezentują się na stole
Rolady doskonale prezentują się na stole123RF/PICSEL

1. Szpinak oczyszczamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy szpinak aż zacznie się kurczyć.

2. Oddzielamy białka jajek od żółtek. Białka ubijamy w miseczce na sztywną pianę i odstawiamy, żółtka umieszczamy w wysokim naczyniu razem z przestudzonym szpinakiem, doprawiamy lekko solą i blendujemy na masę na roladę szpinakowo-łososiową.

3. Sztywną pianę z białek dodajemy do masy, mieszamy dokładnie łyżką. 

4. Blachę (u nas 26 x 36 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na niej otrzymaną szpinakowo-białkową masę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni - do lekkiego tylko zrumienienia. Masa powinna być dość miękka, nie kruszyć się.

5. Na upieczonym "cieście szpinakowym" rozprowadzamy twarożek (serek), a wierzchu wykładamy plastry łososia. Plastry posypujemy pokrojonym koperkiem. Zwijamy całość w rulon, ostrożnie usuwając papier do pieczenia. Roladę zawijamy w folę spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 2-3 godzin. 

6. Roladę szpinakowo-łososiową kroimy w plastry.

* * *

Zobacz więcej:

Prosta i tania rolada serowa - przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas