Reklama

Reklama

Rolada szpinakowo-łososiowa

Rolady uchodzą za skomplikowane w przygotowaniu, ale wcale tak być nie musi.

Czas przyrządzenia: 50 min. + oczekiwanie
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 opakowania łososia wędzonego plastrowanego (2 x 100 g)
  • 3 jajka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g twarożku lub serka kremowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

1. Szpinak oczyszczamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy szpinak aż zacznie się kurczyć.

2. Oddzielamy białka jajek od żółtek. Białka ubijamy w miseczce na sztywną pianę i odstawiamy, żółtka umieszczamy w wysokim naczyniu razem z przestudzonym szpinakiem, doprawiamy lekko solą i blendujemy na masę.

3. Sztywną pianę z białek dodajemy do masy, mieszamy dokładnie łyżką. 

4. Blachę (u nas 26 x 36 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na niej otrzymaną szpinakowo-białkową masę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni - do lekkiego tylko zrumienienia. Masa powinna być dość miękka, nie kruszyć się.

5. Na upieczonym "cieście szpinakowym" rozprowadzamy twarożek (serek), a wierzchu wykładamy plastry łososia. Plastry posypujemy pokrojonym koperkiem. Zwijamy całość w rulon, ostrożnie usuwając papier do pieczenia. Roladę zawijamy w folę spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 2-3 godzin. 

6. Podajemy roladę pokrojoną w plastry.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje