Rolada z mascarpone i truskawkami
Polecamy przepis na pyszny deser z serkiem mascarpone i truskawkami.
Składniki na biszkopt:
- 10 dag cukru pudru,
- 8 dag mąki pszennej,
- 2 dag mąki ziemniaczanej,
- łyżka cukru waniliowego,
- 8 żółtek,
- 4 białka,
- szczypta soli.
Krem:
- 100 ml śmietany 30-proc.,
- 25 dag mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- półtorej łyżeczki żelatyny,
- 30 dag truskawek.
Sposób przygotowania:
2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, rozprowadź. Piecz ok. 10 minut w temp. 220°C. Biszkopt wyłóż na ściereczkę papierem do góry. Papier zdejmij, biszkopt przykryj wilgotną ściereczką. Ostudź.
3. Krem: żelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody. Śmietanę ubij, dodając cukier puder, a na końcu mascarpone. Spęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu. Dodaj do masy, wymieszaj.
4. Z truskawek usuń szypułki, przekrój na pół. Ułóż na biszkopcie. Rozsmaruj krem, delikatnie zwiń. Roladę schłodź.
Przepis przysłała Magdalena Sławicka z Dąbrówki
Czas przygotowania 35 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,40 zł.